Column

In een bunker bij het Media Park zaten de 'gasten' opgesloten

Theodor HolmanBeeld Wolff

'Ik ben Theodor Holman van Amnesty International en Human Right Watch, en ik eis dat ik hier met mijn medewerkers naar binnen word gelaten om te kijken wat er aan de hand is," zei ik tegen een bewaker van het Media Park in Hilversum. De poort werd geopend.

Onze informatie bleek te kloppen. We vonden een bunker waarin de zogenaamde 'gasten' zaten opgesloten. "Ik moet hier blijven want bijna om de dag moet ik ergens in een programma mijn mening komen geven," zei ene Peter R. de Vries.

Hij was er beroerd aan toe. Maar hij durfde toch niet weg. Hij stopte stiekem een briefje in mijn hand waarop stond dat hij voor wat geld wel meer kon vertellen.

"Ik zit bijna op een ritme van elke dag," klaagde ene Gerard Spong, voormalig advocaat, "Wat ik ook zeg, het doet er niet toe, ik moet toch komen. Het is onmenselijk."

Hij moest een beetje huilen.

We deelden vervolgens pakjes uit van het Rode Kruis en ontdekten dat een wat oudere gevangene het stuk zeep begon op te eten. "Wie bent u?" vroeg ik.

"Maarten van Rossem," zei de man, "ik wil meer zeep, meer zeep, alstublieft."

Wij gaven hem nog een stuk zeep dat hij in z'n geheel in z'n mond propte. Hij liet vervolgens een wind - of hij zei iets, het verschil was niet te horen.

In een gang kwamen we een man tegen die steeds harder probeerde te schreeuwen. Hij stelde zich voor als Prem! Hij zei dat verschillende programma's hem hadden bevolen alleen maar keihard geluid te maken.

Dat lukte hem, maar de oerkreten die hij uitstootte waren onmenselijk, dierlijk. "Komen jullie hier wel eens uit?" vroegen wij.

Een aantal politici schudden hun hoofd. "We lopen hier bij de publieke omroep de hele dag rondjes. Van DWDD naar Pauw, naar Nieuwsuur en dan weer Dit is de dag en dat begint al 's ochtends bij Radio 1," zei politicus Diederik Samsom.

Collega-politicus Jesse Klaver beaamde dat: "We praten en we praten maar. We zijn tegen Wilders, voor de islam, voor Europa, tegen de Brexit... Tegenwoordig moeten we iets zeggen over en namens de gewone man... Daar krijgen we nu les in. Hoe hij denkt en zo. Heel wonderlijk, dat blijkt hij namelijk te doen. Denken. Net als de gewone vrouw."

Tot zover ons rapport.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden