Column

In een Amsterdam's café zeg ik vaak: wat doen die rare klanten hier

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Als ik het goed begrijp, blijf je voor de Turkse regering altijd een Turk, ook al ben je in Nederland geboren.

Wat dat precies inhoudt, weet ik niet, want ik ben geen Turk, maar ik snap wel dat het islamitische geloof volgens Turkse principes beleden moet worden, dat Turken waar ook ter wereld zich niet moeten laten discrimineren en dat Turkse normen en waarden waar ook ter wereld het uitgangspunt moeten zijn voor een zinvol leven.

Wat ik niet goed begrijp, is dat er Turkse Nederlanders zijn die het hier níét benauwd van krijgen. Als ik naar de Verenigde Staten was geëmigreerd en Amerikaan was geworden, zou ik het toch enigszins belachelijk vinden als Mark Rutte mij zou verzoeken Nederlands-hervormd te blijven en de Nederlandse normen en waarden uit te stralen. Ik zou dan denken: dat maak ik zelf wel uit.

Ik zou trouwens niet goed weten wat typisch Nederlandse normen en waarden zijn, en in hoeverre die afwijken van typisch Belgische, Franse of Duitse normen en waarden.

Als ik achttien kilometer van Amsterdam ben, bijvoorbeeld in Volendam, of op Texel, ervaar ik trouwens al andere normen en waarden dan we in Amsterdam hebben, zonder dat ik kan vertellen wat het verschil precies is. Misschien zijn er helemaal geen andere normen en waarden, maar dénk ik dat die er zijn, omdat ik niet in Amsterdam ben.

Buiten onze hoofdstad zeg ik vaak: 'Goh, wat zijn de mensen hier idioot.' Maar dat zeg ik ook als ik in een Amsterdams café zit waar ik niet geregeld kom: 'Wat doen die rare klanten hier.' Trouwens, in Amsterdam, met ongeveer 180 nationaliteiten, kun je ook niet echt van typisch Amsterdams spreken. Hoewel...

Als iemand mij zegt dat ik van hem typisch Amsterdamse normen en waarden in stand moet houden, zou ik beledigd zijn. Ik bepaal zelf wel wanneer ik naar Johnny Jordaan luister.

Daarom ben ik ook niet zo bevreesd voor Recep Tayyip Erdogan. Hij boezemt Nederlandse Turken angst in en stopt ze vol met misplaatst schuldgevoel. Dat is zeer anti-Amsterdams.

Typisch Amsterdams is overigens dat we in zulke gevallen de middelvinger tegen Erdogan opsteken, zoals we dat tegen iedere leider doen. Wat trouwens een uitstekende manier is om Amsterdamse normen en waarden te tonen.

t.holman@parool.nl

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie achter te laten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden