In dit eenvoudige appartement woont de paus

Paus Franciscus blijft voorlopig eenvoudig wonen. Hij blijft in het hotel van het Vaticaan, ook al zijn de renovaties van het ruime en vorstelijke pauselijke appartement in Vaticaanstad inmiddels afgerond.

De suite van de paus in het Domus Santa Marta. Beeld AP
De suite van de paus in het Domus Santa Marta.Beeld AP

Volgens het Vaticaan heeft Franciscus, die erom bekend staat luxe te schuwen, de medewerkers en gasten van het hotel dinsdag verteld niet van plan te zijn binnenkort te verhuizen. Woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi zei dat het onduidelijk is hoe lang het 'experiment' zal duren.

Hoewel het pauselijke appartement in het Apostolisch Paleis - een appartement met een tiental kamers, vertrekken voor het personeel en een terras - beschikbaar is, heeft de paus voorlopig nog geen behoefte om te verhuizen, vertelt Lombardi. Iedere paus heeft sinds de twintigste eeuw in het paleis gewoond.

Hotelsuite
In de afgelopen dagen is Franciscus wel van een eenpersoonskamer naar een suite in het Domus Santa Marta verhuisd. Daar heeft hij meer ruimte om te werken en om mensen te kunnen ontvangen, aldus Lombardi. Tijdens het conclaaf werden de kardinalen in het Domus Santa Marta ondergebracht.

Volgens Lombardi geniet de paus van de sfeer in het pand, waar hij samen met andere geestelijken woont. 'Ik weet niet wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar voor nu ziet het er naar uit dat Franciscus wil experimenteren met dit soort eenvoudig samenleven', aldus Lombardi.

De paus zal zijn gasten wel in het paleis ontvangen. En spreekt hij iedere zondag de gelovigen op het Sint-Pietersplein vanaf het pauselijk balkon toe.

Het besluit niet luxer te gaan wonen, past bij de sobere toon van de nieuwe paus. Zo droeg hij tijdens zijn inauguratie eenvoudige kleding, terwijl zijn voorganger, Benedictus XVI, een reputatie verwierf met zijn weelderige kostuums.

De Argentijnse paus Franciscus. Beeld afp
De Argentijnse paus Franciscus.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden