In deze podcast blikt het OM terug op het Holleederproces

Het Openbaar Ministerie heeft sinds een krap jaar een podcast. Deze week zijn daarin de officieren van justitie te gast die ervoor zorgden dat Willem Holleeder tot levenslang werd veroordeeld.

Rechtbanktekening (kleur) van Willem Holleeder en zijn advocaten Robert Malewizc en Sander Janssen tijdens de uitspraak in de zaak tegen de Amsterdamse topcrimineel. Beeld ANP Graphics
Rechtbanktekening (kleur) van Willem Holleeder en zijn advocaten Robert Malewizc en Sander Janssen tijdens de uitspraak in de zaak tegen de Amsterdamse topcrimineel.Beeld ANP Graphics

Wie nog niet moe is van Circus Holleeder en na de duizenden artikelen, talloze boeken (waarvan sinds deze week drie stuks van Astrid Holleeder), een toneelstuk, documentaire- en dramaserie nog niet genoeg kan krijgen van de strafzaak, kan ook nog uitwijken naar podcasts.

Er was al De Willem Podcast van misdaadjournalisten Marian Husken en Harry Lensink en de podcast Holleeder – De finale van NRC, en nu doet ook het OM een duit in het zakje. Sinds de herfst publiceert het al een podcast waarin medewerkers bijvoorbeeld uitleggen hoe ze omgaan met heftige zedenzaken, hoe ze gebruik maken van versleutelde telefoons van criminelen of hoe mensenhandel precies in elkaar zit.

Monsterdossier

Uiteraard kon het Holleederproces niet ontbreken in de serie, dus blikken officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher in de nieuwste aflevering terug op de strafzaak.

Tammes en Stempher vertellen in de podcast uitgebreid hoe ze het monsterdossier (een half miljoen ­pagina’s tekst, gevat in 1200 ordners) terugbrachten tot een inzichtelijke tijdlijn, waardoor ze Holleeder veroordeeld konden krijgen voor vijf liquidaties, waarbij zes doden vielen. “Ieder detail uit ieder dossier kennen is godsonmogelijk,” zegt Tammes – aan hen de taak daar toch uiteindelijk een behapbaar requisitoir van te maken.

Dat deden ze door zich keihard door het dossier en de verhoren te ploeteren en zich bovendien niet in te laten pakken door de joviale verdachte die ze tegenover zich hadden. Tammes: “Dat was wel grappig om te zien, dat is zijn tactiek: hij probeert altijd mensen uit elkaar te spelen. Dat heeft hij ook bij ons geprobeerd; om een wig te drijven tussen ons door mij neer te zetten als dom blondje en Lars als geweldig slimme officier, en omgedraaid. Dat is geinig om te constateren, maar het heeft niet gewerkt.”

Genadeloos

Volgens Tammes is Holleeder een man die zich uitsluitend laat leiden door zijn eigen belangen, en daar genadeloos in is. “Alles wat op zijn pad komt dat niet welgevallig voor hem is, ruimt hij op.” Stempher: “Dat is zijn businessmodel, in onze optiek.” De rechtbank gaf het duo vorige week volledig gelijk in een vernietigend vonnis. Al moet het hoger beroep nog dienen, volgens Stempher is met het voor eeuwig opsluiten van Holleeder de oude Amsterdamse penoze zo goed als uitgestorven. “Wat dat betreft is er geschiedenis geschreven.”

De OM-podcast is te beluisteren op Soundcloud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden