Lijstje

In deze parken mag je je barbecue wél aansteken

Barbecuen is de laatste jaren in steeds meer Amsterdamse parken verboden. Toch zijn er gelukkig nog steeds plekken waar de liefhebber op een zomerse avond zijn (bbq-)ei kwijt kan.

Fleur Smakman
Vergeet het Vondelpark: Amsterdam weet met barbecues het Rembrandtpark te vinden. Beeld Eva Plevier
Vergeet het Vondelpark: Amsterdam weet met barbecues het Rembrandtpark te vinden.Beeld Eva Plevier

West
Van 1 april tot en met 1 oktober mag je barbecueën in het Erasmuspark, maar niet op alle plekken. Zo is het sportveld off limits - want: om te sporten. Ook moet je minimaal drie meter afstand houden van bomen en struiken, moet de ­barbecue op een stabiele ondergrond staan, mag de warmtebron de grond niet raken én mag je geen gebruikte kooltjes en afval achterlaten op het gras. Even goed opletten dus, maar verder gril je hier in alle rust.

In het Westerpark mag ook vlees gebraden worden, maar hier ook niet in de buurt bij de sportvelden. Daarnaast kun je gebruik maken van de vaste barbecues in het park.

Nieuw-West
Het voordeel van het Rembrandtpark is dat het groot is, dus je hoeft niet om een plekje te vechten. Vooral voor ­'westerlingen' is het dichtbij. Een ander pluspunt: in dit park mag je overal je barbecue neerzetten. Zo zijn er veel grote open grasvelden, onder meer aan het water. Ook kinderen hoeven zich hier niet te vervelen, die kunnen zich vermaken bij de Stadsboerderij of in een van de vele speeltuinen in het park.

Even verderop kan ook langs het water gebarbecued worden, namelijk rond de Sloterplas in het Sloterpark. Op het Sloterstrand is het sinds mei 2018 verboden om hamburgers te grillen. In het Piet Wiedijkpark en Stadspark Osdorp mag je de barbecue juist weer wel aansteken.

Zuid/Amstelveen
Het Amsterdamse Bos ligt niet heel centraal, maar is wel drie keer zo groot als Central Park. Je kunt er met gemak verdwalen, en dat voor een stadspark. In het bos mag je overal barbecueën, bijvoorbeeld aan het water of op een van de grote grasvelden. Met veel speelplaatsen is het park bovendien ­favoriet bij gezinnen. Behalve ­barbecueën kun je er bijvoorbeeld ook ­kanoën of op pad met de boswachter.

Aan de overkant van het Nieuwe Meer bij de Oeverlanden mag je alleen op de aangegeven plekken het eten roosteren.

Sinds het Vondelpark verboden terrein is voor barbecueliefhebbers, is het Martin Luther Kingpark de enige plek waar je - op speciale locaties - in Zuid nog kunt grillen. Dat mag overigens alleen op de gemarkeerde barbecuelocaties. Het park is vrij kaal en er staan weinig bomen, maar bekijk het van de zonnige kant: dat maakt het extra geschikt voor grote barbecuegezelschappen.

Lekker fikkie stoken kan op genoeg plekken. Beeld anp
Lekker fikkie stoken kan op genoeg plekken.Beeld anp

Noord
In Noord zit je als barbecueër goed, je kunt namelijk in elk park terecht. In het Schellingwouderbreekpark, Noorderpark, Baanakkerspark, Buikslotermeerpark, W.H. Vliegenbos, Rietland, bij de Noorder IJplas en de Kadoelerscheg mogen de hete kolen op het vuur gegooid worden.

Zo ook bij het Oeverpark, direct aan het IJ. Ook niet-Noorderlingen kunnen hier makkelijk met de pont naartoe om te genieten van het uitzicht met langsvarende schepen. Ook hier gelden regels: de barbecue moet op minimaal tien meter afstand van bouwwerken worden neergezet, moet stevig en brandveilig staan, mensen in de directe omgeving mogen geen last hebben van de rook en je moet een blusmiddel (emmer met water of een ­koolzuursneeuwblusser) bij de hand hebben.

Oost
Sinds juni 2018 is de barbecue verboden in twee populaire barbecueplekken in Oost: de Weesperzijde en het Bogorpark. Gelukkig zijn er nog veel andere plekken in dit stadsdeel waar de liefhebber van de barbecue terecht kan.

In het Oosterpark zijn er genoeg open plekken waar je je kipspiesjes kunt grillen: op het veld, bij het water of in de buurt van het prieeltje. Voordeel is dat het redelijk centraal ligt waardoor je er - in veel gevallen - redelijk snel bent. Leuk: grote kans dat je wordt omringd door mediteer- en tai-chigroepjes, die hun lessen in het park volgen. Verder kun je met je barbecue terecht in het Frankendaelpark en Darwinplantsoen.

In het Flevopark mag alleen op het grote veld het vuur ontstoken worden, vlak bij de tennisbanen en Jeugdland.

Oosterpark Beeld Mats van Soolingen
OosterparkBeeld Mats van Soolingen

Klein maar fijn: ook in het Meerpark kun je gewoon aan de slag met de houts­kolen. Het park in de Watergraafsmeer ligt tussen de sportvelden en is vooral voor bewoners uit Oost goed bereikbaar. Zij hoeven niet de hele stad door voor een avondje eten in het park. Rinkelt er nog geen bel? Wellicht ken je het Meerpark van de verschillende festivals die er door het jaar heen worden gehouden, zoals Loveland en het Music On Festival.

IJburg
Het Theo van Goghpark is relatief nieuw, het is samen met de eerste woningen op IJburg aangelegd in 2008. Dit park heeft dus nog weinig hoog groen, maar dat maakt het niet minder geschikt als barbecuespot. Kies bijvoorbeeld een plekje bij de trappen van het park, daar zit je in elk geval beschut.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden