PlusStraatbeeld

In deze afvalbak past 840 liter troep en als hij vol is, stuurt hij een mail

Nou, dat was weer lachen, gieren en brullen op Twitter de afgelopen dagen, toen AT5 een artikel op zijn site plaatste met de kop 'Stad investeert in meer zuigkracht op de Wallen'.

Hij kan veel, de nieuwe prullenbak, maar iets minder lomp moet toch mogelijk zijnBeeld Marijke Stroucken

Voor de naïeve verstaander: het ging hier gewoon om een bericht over een nieuw soort handzame zwerfafvalzuiger, die de gemeente inzet om ook de smalste hoekjes en steegjes te kunnen schoonmaken. Reguliere veegwagens kunnen op veel plekken namelijk niet komen.

Het is de zoveelste poging om de Wallen zowel letterlijk als figuurlijk schoon te vegen. Het lijkt wel alsof de gemeente niet zal rusten voor de morsige toeristentrekker is veranderd in een soort smetteloos Singapore, waar je volgens boze tongen zonder pardon in een vochtige kerker wordt opgesloten als je er achteloos een kauwgumpapiertje op de stoep laat dwarrelen.

Schoonmaakoffensief
Tijd om onszelf af te vragen of we dat met z'n allen wel moeten willen lijkt er niet te zijn, want het volgende schoonmaakoffensief is alweer ingezet: de zelfpersende prullenbak. De reguliere prullenbakken op de Oudezijds Achterburgwal zijn verplaatst naar de Oudezijds Voorburgwal, om plaats te maken voor de nieuwe garde.

Die kan, het moet gezegd, indrukwekkend veel: 840 liter troep opvangen, zonlicht omzetten in energie, met die energie het afval zeven keer zo klein persen en communiceren met een tablet.

Dat communiceren mag u letterlijk nemen, want wanneer de bak vol is, stuurt de prullenbak een mailtje naar de afdeling reiniging van stadsdeel Centrum, met de mededeling dat hij klaar is om geleegd te worden. Nog even en we chatten op eenzame avonden met een willekeurige intelligente prullenbak in de stad: over leven, liefde en afval.

Onnodige experimenten
Na onnodige experimenten met afvalbaksensoren en de onhandige Big Belly-prullenbakken lijken de zelfpersende prullenbakken in elk geval wat bedoeling betreft geslaagd te zijn. Het is logisch om in de drukste gebieden dit soort grootverbruikers neer te zetten zodat de rotzooi niet in grachten en portieken belandt; het is ­alleen jammer dat de nieuwe prullenbakken ­wederom wat onhandig zijn in het gebruik.

Tip voor de gemeente: maak het mensen niet moeilijk hun afval goed weg te gooien, want ze zijn lui. Voor veel mensen is het te veel moeite een relatief zware klep naar boven te duwen, hun afval te dumpen, en dan de klep weer naar beneden te trekken, zoals het ook bij de nieuwe prullenbakken behoort te gaan. Een deprimerende waarheid, maar het is nu eenmaal zo.

Zo zullen die lege halve liters voor de zoveelste keer in de bloembakken tussen de viool­tjes belanden - en die hebben toch al zo veel te verduren. Komt bij dat de nieuwe bakken door al die capaciteit erg groot en lelijk zijn.

Geen enkele afvalbak verdient een tiara en een schoonheidsprijs, maar iets minder lomp en puisterig moet toch mogelijk zijn. Anders zijn de Wallen straks brandschoon én lelijk, en zijn we nog veel verder van huis.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Zelfpersende prullenbakken

Waar Oudezijds Achterburgwal
***

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden