In de zevende hemel

STEVO AKKERMAN

De evangelische groepering Focus on the Family deed vorige week een oproep te bidden om regen, zodat Barack Obama zijn aanhangers niet zou kunnen toespreken in een stadion in Denver. ''Bid voor onverwachte en onvoorspelde regen, die twee minuten begint voor het tijdstip van de speech. ''

Wat er precies is gebeurd in de communicatie tussen de Allerhoogste en de Family-Focus-bidders, is moeilijk te achterhalen maar in eerste instantie leek het alsof er een misverstand was opgetreden: niet de afsluiting van de Democratische conventie werd door natuurgeweld ontregeld, maar de opening van de Republikeinse.

Orkaan Gustav spoelde de geplande optredens van George Bush en Dick Cheney weg en vestigde de aandacht op het rampzalige functioneren van het Republikeinse Witte Huis rond orkaan Katrina. Ook na Gustav bleef het Republikeinse circus rommelig en incidentgevoelig. Een storm van de vijfde categorie stak op, nu over Sarah Palin, de 44-jarige bijna-grootmoeder uit Alaska, die volgens John McCain vicepresident moet worden.

Al snel ging de discussie over de vraag of hij haar wel afdoende gescreend had. Dat was niet iets dat de organisatoren van de conventie op de agenda hadden gezet.

Maar de mensen van Focus on the Family, die zich vanwege het zonnige weer in Denver misschien een ogenblik hadden afgevraagd of er iets aan hun gebeden mankeerde, verkeerden inmiddels in de zevende hemel. Met de keuze voor Palin was McCain diep voor hen door de knieën gegaan. Zijn running mate behoorde tot 2002 tot een pinkstergemeente (met een dominee die meent dat critici van George Bush naar de hel gaan) en beschikt over radicale geloofsbrieven. Niet omdat ze anti-abortus is, dat is in Amerika niet radicaal, maar omdat ze alle trekken vertoont van degenen over wie McCain in 2000 nog zei dat het ' agenten van intolerantie' waren: de rechts-evangelische leiders die hem onderuit haalden in zijn strijd tegen medekandidaat George Bush.

Nadat Palin in 1996 burgemeester was geworden van het stadje Wasilla, kwam ze al snel met het plan om de gemeentelijke bibliotheek te ontdoen van ongewenste boeken. De bibliothecaresse verzette zich daar hevig tegen, waarop ze door Palin werd ontslagen (en na protesten van burgers weer aangenomen). Uiteindelijk kwam er van de censuurplannen niets terecht, maar wat is er gebeurd met de onafhankelijke geest John McCain dat hij een plaatsvervanger kiest die boeken wilde verbieden?
Dit is wat er is gebeurd: John McCain wil president worden.

Hij weet dat hem dat niet lukt zonder de stemmen van de evangelicals, hij weet ook dat zij hem wantrouwen, dus moest hij een gebaar maken. Palin is dat gebaar. Enkele ogenblikken nadat haar kandidatuur bekend was gemaakt, spraken McCains medewerkers op een vergadering van christelijke conservatieven: het enthousiasme kende geen grenzen. Zelfs James Dobson, de voorman van Focus on the Family, verklaarde nu op McCain te zullen stemmen, nadat hij maandenlang had aangekondigd thuis te blijven op 4 november.

McCain betaalt voor de steun van de evangelicals wel een prijs. Hij verliest iets van zichzelf. De man die zich er op voor liet staan niemand naar de mond te praten en liever de campagne te verliezen dan zijn overtuigingen geweld aan te doen, is gezwicht voor de marketingwetten van de moderne politiek. Dat was ook al gebleken uit het feit dat hij er niet in slaagde zijn campagne te vrijwaren van het type smerige trucs dat Bush in 2000 tegen hem gebruikte: karaktermoord in plaats van politiek debat.

En zijn reputatie ten spijt, McCain heeft dit eerder vertoond. In 2000 weigerde hij afstand te nemen van de vlag van de Confederatie, symbool van de slavernij, die nog altijd wappert in sommige zuidelijke staten. Hij zei later dat hij erg ongelukkig was geworden van zijn eigen wankelmoedigheid. Hoe lang zal het duren voordat hij over de campagne van 2008 hetzelfde zegt?

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden