In de wereld van de Holleeders draait alles om geld en materie

De tweede dag van het verhoor van Sonja Holleeder in het monsterproces tegen broer Willem had twee gezichten.

Rechtbanktekening van Willem Holleeder, gemaakt op 19 februari 2018. Beeld anp
Rechtbanktekening van Willem Holleeder, gemaakt op 19 februari 2018.Beeld anp

De eerste uren vulden zich met lieve gesprekjes tussen Willem, Sonja en haar kinderen; de laatste uren ontspon zich een technisch debat over Sonja's geldstromen.

Nu Sonja en haar zus Astrid hun broer in hun verklaringen neerzetten als een niets ontziend beest dat hun levens terroriseerde, wilde Holleeders advocaat Sander Janssen wel eens weten hoe het kan dat 'duizenden' afgeluisterde gesprekjes en berichtjes in het dossier zitten waarin Holleeder een lieve familieman lijkt die zijn zus en, vooral, zijn nicht en neefje overlaadde met cadeau's waarvoor zij hun 'oompie' steeds hartelijk dankten.

Holleeder spreekt zijn nicht aan met 'schattekind' en die lijkt daar niet van op te kijken.

Jassie van Versace
In de wereld van de Holleeders waarin alles om geld en materie draait, kwamen heel wat cadeau's voorbij. Willem vergastte Sonja's familie op 'een jassie van Versace' en andere kleren, concertkaartjes, een auto voor de achttiende verjaardag van zijn nicht, glimmers. Een huis 'met bomvrije ramen' voor Sonja aan de Haarlemmerdijk, etcetera, etcetera.

Het was ook vaak niet Willem die zijn zus Sonja benaderde, zoals zij in de visie van advocaat Janssen altijd heeft gesuggereerd, maar zij belde vaak naar hém.

Hier botsten werelden.

Raadsman Janssen kan maar niet geloven dat Sonja van 1995 tot ver na de liquidatie van Cor van Hout op 24 januari 2003 alléén maar mooi weer speelde omdat ze doodsbang was haar broer tegen te spreken. Holleeder zegt dat hij een beer ophaalt voor Sonja's zoontje; haar dochter belt 'oompie' om te bedanken voor de Swarovski-steentjes die ze heeft gekregen en Willem belooft haar een auto voor haar achttiende verjaardag.

Janssen: "Dat is nog geen máánd na de tweede aanslag op Cor van Hout (in 2000). U wilt mij toch niet wijsmaken dat zij alleen maar mooi weer speelt?"
Sonja: "Het is zo. Wij moeten altíjd normaal blijven doen. Ik ben altijd normaal blijven doen en komen opdagen."

Deed ze dat niet, dan 'zou Willem het gek vinden en denken je met de politie praat'.

Dan erbij: "Het is wat Cor altijd zei, hè: 'Je moet je vijanden dicht bij je houden'. We moesten altijd normaal blijven doen." Tegen advocaat Janssen: "Jij kan dat niet begrijpen omdat je zo'n ongezonde situatie niet kent. Het is voor níemand te begrijpen dat wij expres aardig tegen hem doen omdat we moeten weten waar hij mee bezig is."

Nader tot elkaar kwamen de partijen niet.

Prostitutiepanden
In de namiddag ging het voornamelijk over de veelbesproken erfenis van Cor van Hout. Het huis in Spanje, de prostitutiepanden op de Alkmaarse Achterdam, bekostigd met het losgeld van de Heinekenontvoering.

Sonja Holleeder kocht voor 1,1 miljoen euro vervolging af voor witwassen. Pas recent is ze een nieuw verhaal gaan vertellen, dat volgens haar de volledige waarheid is.

Aan die omslag gingen maandenlange onderhandelingen met de Staat vooraf.
Advocaat Janssen wil graag weten wat voor nieuwe overeenkomst met de Staat Sonja heeft gesloten waardoor ze nu wél spreekt. De rechtbank bepaalt vrijdagmiddag of Sonja daarover moet vertellen.

Het viel rechtbankvoorzitter Frank Wieland op dat Willem Holleeder zijn zus zelf niets vroeg, wat hij wel had verwacht. Holleeder had daaraan in dit stadium nog gen behoefte, zei hij. Later waarschijnlijk wel.

Lees hier het liveblog terug van de 7e dag van het monsterproces tegen Holleeder

Belangstellenden voor de Bunker. Beeld anp
Belangstellenden voor de Bunker.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden