Plus

In de Weesperflat zijn inbraken dagelijkse kost

Drugs, daklozen die in de gang slapen, inbraak: de bewoners van de Weesperflat zijn de overlast in hun flat zat. Ze voelen zich onveilig en in de steek gelaten door woningcorporatie De Key.

In de Weesperflat slapen daklozen, worden drugsnaalden gevonden en wordt veel ingebroken.Beeld Maarten Peters

De zwarte strip aan de muur in de gemeenschappelijke ruimte van de derde verdieping is het enige dat nog verraadt dat daar ooit een televisie hing. De dag ervoor van de muur gerukt, niemand heeft iets gezien.

Voor de bewoners van de zeven verdiepingen tellende studentenflat in de Weesperstraat zijn inbraken bijna dagelijkse kost. Het is alleen op deze verdieping al de derde keer in twee weken dat er is ingebroken.

"Met een beetje pech is dit volgende week ook weg als er niks verandert," zegt bewoner Maarten Peters (26), wijzend naar de televisie in de keuken. Wie achter de inbraken zit, laat zich volgens de bewoners wel raden. Naast de inbraken kampt de flat met voortdurende overlast van daklozen en drugsgebruikers die zich ophouden in de flat.

Uitwerpselen
De besloten Facebookpagina van bewoners staat bol van foto's van slapende daklozen in en rond het gebouw, uitwerpselen in de lift en opengebroken sloten.

Een bezoekje aan de fietsenkelder bevestigt dit beeld: op klaarlichte dag ligt een man in de kelder op een matras gewikkeld in een slaapzak. Hij slaapt ogenschijnlijk onverstoord door.

Slaapplek van dakloze in het trappenhuisBeeld Maarten Peters

's Nachts, maar ook op klaarlichte dag, hebben bewoners insluipers gezien in de met een deur afgesloten gangen waaraan de studentenkamers grenzen. Zij komen vermoedelijk binnen via de noodtrappen; op meerdere deuren zijn braaksporen te zien. Bewoners hebben briefjes op de deuren gehangen die eraan moeten herinneren de deuren goed te sluiten.

Drugsnaalden
"Ook mijn voordeur gaat nauwelijks meer dicht," zegt Peters. Ook geforceerd. Hij woont al vier jaar in de flat, maar zegt dat door de reeks inbraken en het openlijke drugsgebruik in de gangen zijn vriendin liever niet meer langskomt.

Peters, en een andere bewoner naast hem op de bank, zeggen regelmatig drugsnaalden en -pijpjes in de gangen te hebben aangetroffen, en door daklozen gebruikt zien worden.

Ook Medina Zilfougarova (23), die pas drie maanden in de flat woont, voelt zich onveilig. "Ik woonde eerder in een container op de H.J.E. Wenckebachweg, dus onbekend met dak­lozen en overlast ben ik niet. Maar deze mensen zijn onvoorspelbaar en agressief."

Knokploeg
Meldingen doen over de overlast bij woningcorporatie De Key blijkt roepen in de woestijn. Peters: "We hebben foto's gestuurd van geforceerde deuren, melding gemaakt van drugsgebruik, maar er wordt niks gedaan. Als we naar de politie gaan, zegt die dat het wegsturen van daklozen de taak van De Key is. We zouden bij wijze van spreken zelf een knokploeg op moeten richten wil er iets gebeuren."

De Key zegt bekend te zijn met de situatie en die te betreuren, en kondigt aan opnieuw in gesprek te gaan met de politie over de leefbaarheid rondom de flat.

Lees ook: De 50-jarige Weesperflat is 'niet mee zo wild, wel gezellig'

De daklozen doen hun behoefte in het trappenhuis en kelders van de flat.Beeld Maarten Peters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden