Reportage

In de tandartsbus kan iedereen zijn gebit laten behandelen

Bij de bus van Dokters van de Wereld kan ook wie geen geld heeft terecht bij de tandarts.Beeld Lin Woldendorp

Voor iemand met een laag inkomen is de tandartsrekening al snel onbetaalbaar. En dan stapelen de problemen zich snel op. ‘Ik ben 37, veel te jong voor een kunstgebit.’

Van buitenaf is het niet te zien, maar de bus van Dokters van de Wereld is uitgerust als een complete tandartspraktijk. Op zes locaties in het land, waaronder voor de deur bij Stichting Doras schuldhulpverlening in Noord, worden mensen die zelf geen tandartsbehandeling kunnen betalen geholpen met gebitsproblemen. Elke maandag in mei staat hier de bus.

Een van de mensen die geholpen worden in de bus met de actie ‘Kiezen voor Elkaar’ is mevrouw Van den Anker (37). Nadat ze in de schuldhulpverlening was gekomen, was er geen geld meer voor een aanvullende verzekering. “Ik mis een hoop kiezen, waardoor het lastig is om te eten. Ik ben pas 37, dat is veel te jong voor een kunstgebit.” Vandaag zijn er gaatjes gevuld in een voortand. “Mijn tand was zwart geworden, dat was heel zichtbaar. Je bent toch bang dat mensen dat zien, of doorhebben dat je tanden mist.” Nu de gaatjes gevuld zijn, is haar glimlach weer mooi wit.

Schuldhulpverlening

Ook bij Nadia van Gastel (60) speelde schaamte een grote rol. Toen haar brug van vier ondertanden eruit viel, durfde ze haast niet meer te lachen. “Ik kon niks meer. Ik kon niet meer eten en niet meer praten. Ik ging niet meer naar Nederlandse les.” Met de hulp van Dokters van de Wereld kreeg ze een nieuwe brug.

Zelf had ze dat nooit kunnen betalen. “Al mijn rekeningen worden via de schuldhulpverlening geregeld. Zelf heb ik 40 euro per week om van rond te komen. Ik heb aan mijn bewindvoerder gevraagd of een aanvullende verzekering een optie was, maar daar was geen sprake van.”

Volgens mondhygiëniste Mirjam Libbers, die in de bus werkt, is het heel belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. “Het begint met een klein gaatje, maar als dat niet opgemerkt wordt, wordt dat steeds groter en kan het ontstekingen veroorzaken. Onder de kies maar ook elders in het lichaam, als het niet wordt behandeld.” Zo krijgen mensen die niet regelmatig naar de tandarts kunnen dus steeds grotere problemen, waar ook een steeds hoger prijskaartje aan komt te hangen. “Sommige mensen zijn al 19 jaar niet bij de tandarts geweest.”

In totaal kan Dokters van de Wereld met deze actie duizend tandartsbehandelingen weggeven. “Dat is eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat,” zegt Sandy van den Berge, projectleider armoede bij Stichting Doras. “Veel mensen die hier in de schuldhulpverlening zitten hebben grote problemen met hun gebit. Omdat ze (zorg)schulden hebben, kunnen verzekeringsmaatschappijen hun geen aanvullende verzekering bieden, en kunnen ze dus niet naar de tandarts.”

Aandacht vragen

In Nederland gaat het om ongeveer 500.000 mensen die geen aanvullende verzekering kunnen betalen, volgens Dokters van de Wereld. “Maar we denken dat de problemen nog veel groter zijn,” zegt Caroline van Wingaarden, projectleider van Kiezen voor Elkaar. “Dat zijn alleen de mensen die nu al klachten hebben. Er zijn bijvoorbeeld ook veel studenten die sinds hun 18de niet meer aanvullend verzekerd zijn.”

De actie van Dokters van de Wereld is niet alleen begonnen om de duizend mensen te helpen die in de bus aan de beurt komen. “Het gaat vooral om aandacht vragen voor de problemen waar 500.000 mensen mee rondlopen en om te onderzoeken hoe dit zou kunnen worden opgelost,” aldus van Wingaarden.

Ook vraagt de organisatie hiermee de aandacht van tandartsen, om bredere projecten te kunnen opzetten waarbij kansarme mensen worden geholpen met hun gebit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden