Plus

In de Stemwijzer komt de kleine nieuwkomer er bekaaid af

Amsterdam heeft een Stemwijzer voor de verkiezingen, maar de feestelijke presentatie ging al gepaard met protesten.

Patrick Meershoek
De lijsttrekkers zijn de eersten die de Stemwijzer invullen Beeld Dingena Mol
De lijsttrekkers zijn de eersten die de Stemwijzer invullenBeeld Dingena Mol

Naar goed Amsterdams gebruik begint de presentatie van de Stemwijzer wat later, vanwege een protest.

Een groep onafhankelijke kandidaten uit de binnenstad ontrolt een spandoek waarop in grote zwarte letters het woord kaltgestellt geschreven staat - vermoedelijk omdat het doek niet groot genoeg is voor 'wij komen er bekaaid van af'. De drager heeft zijn mond afgeplakt met zwarte tape.

Naar hetzelfde goed Amsterdamse gebruik krijgen de demonstranten van spreekstalmeester Martijn de Greve gelegenheid hun bezwaren toe te lichten.

Kandidaat Michel van Wijk, die op alle tafels een flyer heeft neergelegd die door de organisatie weer zijn weggehaald, stelt dat de gemeentelijke steun aan de campagne vooral de gevestigde politieke partijen in de kaart speelt. De nieuwkomers zijn nauwelijks zichtbaar.

Koloniaal strafblad
Dat gezegd hebbende, kan de presentatie beginnen van de gemeentelijke Stemwijzer die door ProDemos voor de verkiezingen is gemaakt. Aan de hand van een antwoord op dertig Amsterdamse stellingen kan de kiezer zien welke partij in zijn of haar straatje past.

Het gaat over erfpacht en toerisme, maar ook over coffeeshops, cameratoezicht en het vernoemen van straten naar mensen met een koloniaal strafblad. De stemwijzer werd vier jaar geleden 100.000 keer gebruikt.

Het is een goede traditie dat de Stemwijzer in gebruik wordt genomen door de lijsttrekkers van de partijen.

Altijd spannend, want het is niet plezierig voor een politieke leider om er, omringd door camerateams en journalisten, vier weken voor de verkiezingen achter te komen dat hij of zij eigenlijk de verkeerde lijst trekt.

Er zijn nogal wat souffleurs in de zaal, onder wie een medewerker van de Partij voor de Ouderen die op zijn laptop het programma bestudeert voor de juiste antwoorden.

De lijsttrekkers van de grote partijen zijn goed voorbereid en komen vrijwel zonder uitzondering uit op een score van honderd procent, ten teken dat er geen enkel licht zit tussen mens en partij.

Toch ook wel een paar opvallende resultaten: VVD'er Eric van der Burg die weleens wordt verdacht van linkse opvattingen schurkt aan tegen CDA en SGP. Bij Reinier van Dantzig van D66 komt de Republikeinse Partij van dwaallicht Delano Felter als geestverwant uit de koker.

Ongelooflijke klus
Toeval of niet, het zijn weer de kleine partijen die slecht lijken te worden bediend. Zoals eenpitter Carryon­themove van Caroll Sastro die zich sterk wil maken voor de gehandicapten in de stad.

In de Stemwijzer zit geen stelling over het belang van goede toegankelijkheid en verder zit Sastro vooral heel dicht tegen GroenLinks aan. "Ik heb aan alle sessies voor de Stemwijzer meegedaan," doet ze haar beklag. "Maar de kiezer gaat mij op deze manier niet vinden."

Het was de bedoeling dat vandaag ook een kieswijzer voor de stadsdelen in de lucht zou gaan. Die bleek met 657 kandidaten in de zeven stads­delen zo bewerkelijk, dat deze pas begin maart wordt gelanceerd.

Van alle kandidaten is een foto nodig, en van alle lijsten een aantal standpunten. Een ongelooflijke klus, die bij de verantwoordelijke medewerkers van ProDemos twijfel heeft gezaaid over de democratie als ideale staatsvorm.

Maar hij is er straks wel, zegt projectleider Jochem de Graaf. Het wordt een simpele uitvoering van de Stemwijzer, waarbij de kiezer alle kandidaten in beeld krijgt en de vraag krijgt lokale kwesties te rangschikken in volgorde van belang. Daar rolt een match uit met een of meer kandidaten.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden