In de slaapkamer hangen hindoegoden naast godenzonen
AMSTERDAM - Directeur Janrense Boonstra beheert aan de Herengracht in Amsterdam een museum met een lastig imago. Een Bijbels Museum, is dat niet een beetje saai?
Voor de prachtige panden verzint Boonstra geregeld exposities voor een breed publiek. Na de tentoonstelling over Giotto's kapel in Padua is het nu de beurt aan gelovige Nederlandse jongeren uit vijf wereldreligies. Elk geloof krijgt evenveel gewicht. Dat kan in deze tijd van groeiende onverdraagzaamheid niet vaak genoeg het geval zijn.
De expositie Binnenstebuiten - jongeren en religie portretteert veertien Nederlandse jongeren van 13 tot 20 jaar uit twaalf stromingen binnen de wereldreligies christendom, islam, boeddhisme, hindoeïsme en jodendom. De achtergrond van hun ouders is gevarieerd: zo ontvluchtten de ouders van Daniel (Russisch-orthodox) de repressie in de Sovjet-Unie en kwamen de grootouders van Rachman (moslim) hier terecht vanuit Indonesië.
Gewend als we zijn aan berichten over jongeren die straatroven plegen en bewoners de wijk uit pesten, is de sfeer hier even wennen. Zijn al die blije gezichten wel écht? Of is sprake van een soortgelijke vrolijkheid als onder het publiek van Amerikaanse televisiedominees?
De expositie omvat ongeveer tweehonderd kleurenfoto's, die een soms onverwachte indruk van de 'gewone' leefwereld van de jongeren geven. In de slaapkamer van Avinash verkeren hindoegoden in het gezelschap van de godenzonen van Ajax en een rij woordenboeken, bij Rachman hangt een sticker met een gebed uit de Koran. Het huis van Chaja hangt vol joodse 'voorwerpen', maar héél prominent aanwezig is het tafelvoetbalspel. (FRANÇOISE LEDEBOER)