Lezersbrief

'In de Rivierenbuurt zijn dit jaar al 51 appartementen verkamerd'

Paroollezer Jessica Bartels betoogt in deze lezersbrief dat de verkamering in de stad moet stoppen. 'Als gemeentebestuur zou ik me doodschamen en beleid voeren om dit te stoppen.'

Het verzoek om te stoppen met vergunningen tot een nieuw beleid is vast­gesteld, is niet opgevolgd.Beeld anp

Na de appartementen binnen de Ring blijken nu ook de eengezinswoningen buiten de Ring aan de beurt. En het zijn niet meer de individuele eigenaren die deze lucratieve handel hebben ontdekt, maar investeringsmaatschappijen. Zij kopen de zorgvuldig opgebouwde woningvoorraad, met overheidsregels en subsidies gebouwd, zonder pardon op.

Een voldoende en gebalanceerde woningvoorraad met richtlijnen voor de verdeling van dit schaarse goed was toch ooit de verantwoordelijkheid van de gemeente. Die verantwoordelijkheid wordt nu in snel tempo overgenomen door particulieren en nu ook beleggers.

'Dat beleggers hun investeringen verder van de binnenstad zoeken, is logisch' - een citaat uit het artikel. Dit zou dus absoluut niet logisch moeten zijn. Als gemeentebestuur zou ik me doodschamen en beleid voeren om dit te stoppen. Bouwen, in dit geval voor specifieke doelgroepen. Laat de universiteiten hun verantwoordelijkheid nemen. Het aantrekken van buitenlandse studenten is leuk voor hun budget, maar de stadsbewoners ­krijgen de effecten voor hun kiezen.

Het maakt beleggers niet uit of er nu studenten of wie dan ook in hun kamers wonen. De gemeente verliest zo het zicht op haar inwoners.

In de Rivierenbuurt zijn dit jaar al 51 appartementen verkamerd. Evenzovele gezinnen zijn dus vertrokken.

De klachten van omwonenden liegen er niet om, binnentuinen worden versteend en met vuur­korven is het altijd feest. En de zomer moet nog beginnen. De leefbaarheidstoets voor een vergunning is nog niet in zicht. Andere vergunningseisen zijn te verwaarlozen. Ook bij deze zijn controle en handhaving afwezig.

Petities, raadsadressen, inspraak, bezwaarschriften, rechtszaken,
adviezen van bestuurscommissies, artikelen en ingezonden brieven:
het heeft allemaal niet mogen baten. Het verzoek om te stoppen met vergunningen tot een nieuw beleid is vast­gesteld, is niet opgevolgd.

De gemeente verspeelt zo haar macht en verantwoordelijkheid voor een gevoelig beleidsterrein - de volkshuisvesting en het woonruimtebeleid - en daarmee haar betrouwbaarheid als zorgzame bestuurder.

Jessica Bartels, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden