Plus

In de problemen in het buitenland: 'Je weet dat je bestolen bent'

Dit jaar vieren 7,8 miljoen Nederlanders vakantie over de grens. En die werken zich soms flink in de nesten. Zoals Pieter en Adriana met een nijlpaardtand.

Adriana Geeris tussen nijlpaardbotten in Oeganda

Pieter en Adriana Geeris (69 en 68 jaar) uit Amsterdam zijn behoorlijk bereisd. Dus zó snel zullen de oud-kermisexploitant en zijn vrouw geen stomme dingen doen. Maar toen ze in maart van dit jaar in Oeganda waren, ging het toch mis.

"We waren op jeepsafari, met z'n tweeën en een chauffeur," vertelt Pieter. "Tot we op een plek kwamen waar leeuwen een nijlpaard hadden opgegeten. Dus er lagen overal botten, her en der. En daartussen een tand, zo'n ronde van 10 centimeter lang. Ja, er stonden wel overal borden van 'raap niks op'. Maar dit lag zo overal verspreid dat m'n vrouw dacht: ach, maak ik thuis schoon, leuk souvernir. En hop, de handtas in."

Dat ging goed, tot bij de douane op de dag van de terugreis. "Tas op de scanner, ja, en openmaken dus," zegt Pieter. "Bovenop lag die tand. 'Dat mag niet,' zeiden ze. 'Oh, wist ik niet,' zei m'n vrouw. Nou ja, vergissing, die tand bleef daar en wij mochten door. Tot vlak voor het boarden. Werden we eruit gepikt. 'U moet mee, politiebureau'. Bleek dat zo'n tand van ivoor is."

Lichte paniek sloeg langzaam toe. De Oegandezen maakten er werk van. Pieter en Adriana moesten op het bureau blijven. De cellen zaten vol met stropers dus daar hoefden ze niet in. Maar een leuke nacht werd het niet. "Zaten we de hele nacht op een bankje."

Corrupt
Nog minder leuk werd het de volgende dag: "'U moet voor de rechter verschijnen', zeiden ze," vertelt Pieter. "Ik zeg: 'Hoe lang duurt dat?' Tja, kon morgen zijn, maar ook veertien dagen later."

Pieter en Adriana mochten het dorp niet uit, maar wel naar een hotel. Via Buitenlandse Zaken kwamen ze bij een advocaat. "Toen we binnenkwamen en ik hem zag grijnzen, zei ik al tegen Adriana: 'trek de portemonnee maar.'"

Pieter kreeg gelijk. Volgens de advocaat gebeurden dit soort dingen 'zo vaak'. Pieter: "Het kon opgelost worden. Als ik hem 2.000 euro betaalde, de rechter 1.000, de landsadvocaat 250 en ik moest rekening houden met een boete van 600-700 euro. Zo'n beetje 4.000 euro dus. Gewoon corruptie. Maar dan zou het echt 100 procent goed komen. Ik zei tegen hem: 'Laten we dat maar doen dan.' We konden een dag later meteen bij de rechter terecht."

Alles verliep daarna zoals de advocaat zei. Vijf dagen later dan gepland konden Pieter en Adriana het land eindelijk verlaten. "Je weet dat je bestolen bent," kijkt Pieter terug. "Maar ja, we hadden die tand misschien toch beter laten liggen."

Nederlanders in de problemen

Nederlanders in de penarie halen met enige regelmaat het nieuws. Beroemd zijn Dylan Snel die zich in zijn blootje op een heilige berg in Maleisië liet fotograferen (drie dagen cel) en Klaas Haytema die vorig jaar in Myanmar een stekker uit de versterker van een heilige dienst trok (drie maanden cel).

Buitenlandse Zaken waarschuwt: bereid je voor op je reis. En geeft enkele voorbeelden van het afgelopen jaar, hoe het mis kan gaan:

In India moest een Nederlander halsoverkop vluchten nadat hij met een blik bier een heilige tempel binnenwandelde. In Oeganda werd een vrouw gearresteerd omdat ze - ondanks het verbod - over een hekje klom van een kermisattractie.

In de Verenigde Arabische Emiraten schold een vrouw openlijk op de sjeik. Ze zat weken in de cel. In Turkije maakte een Nederlandse man met kogeltjes een lantaarnpaal kapot. Gevolg: opname in een psychiatrisch ziekenhuis. In Oman arresteert de politie een vrouw die knuffelt met haar vriend. Dat mag daar niet.

In Thailand deden twee beroofde Nederlandse vrienden aangifte bij de politie, trokken uit meligheid een politiepet en jasje aan en konden vervolgens zelf een enorme boete betalen. Datzelfde overkwam de jongeren die in Griekenland het meubilair van een hotel in het zwembad gooiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden