Plus

'In De Nieuwe Anita is het al vanaf 8 uur leuk'

Originele acts in huiskamer­sfeer: De Nieuwe Anita is een van de uniekste uitgaansplekken van Amsterdam. Dit weekend viert het zijn 12,5-jarig jubileum met een groot feest. 'Het is ons eigenlijk allemaal overkomen.'

Guido van Diepen en Sara Luijters
Mikkel van de BeatClub achter de draaitafel Beeld Mats van Soolingen
Mikkel van de BeatClub achter de draaitafelBeeld Mats van Soolingen

Loop in het weekend 's avonds De Nieuwe Anita in de Frederik Hendrikstraat binnen en je komt Menno Kok (35) tegen. Verstopt achter de deur zit hij op een barkruk te nippen van een gin-tonic - 'Ik gun mezelf er eentje op een avond'.

De 'meest onwaarschijnlijke portier van Amsterdam' noemt hij zichzelf, gebarend naar zijn ietwat slungelige lichaam in zwart colbert. Met zijn rode stropdas, milde blik en handen netjes achter de rug gevouwen is hij niet de standaard uitsmijter, maar dat is ook niet nodig in De Nieuwe Anita. "De incidenten die ik in de zes jaar dat ik hier werk meemaakte, zijn op mijn twee handen te tellen."

Berlijns interieur
Een week voor het twaalfenhalfjarig jubileum is het druk in De Nieuwe Anita. De mensen zitten opeengepakt op kringloopstoeltjes, barkrukken, stoffen banken en treincoupéstoelen inclusief asbak in de leuning.

Er hangen nostalgische lampenkappen en waar de muren niet afbladderen hangt retro behang, ooit gekocht op een Franse rommelmarkt door de stiefmoeder van Jeroen.

Onder het lage plafond in de voorruimte speelt een jazzbandje, terwijl het publiek cocktails en wijntjes drinkt. Eigenaar Olga van den Berg (46) - rood haar, felrode lippenstift - zoent een man met eyeliner gedag over de bar heen.

Dat de zaak vanaf dag één een groot succes zou zijn, hadden ze vooraf niet kunnen bedenken. Mede-eigenaar Jeroen Blankert (51): "Het is ons eigenlijk allemaal overkomen. In het begin zagen we het vooral als ons eigen clubhuis, we zopen alles zelf op en gaven te veel weg aan onze vrienden."

Allegaartje
"We zijn met de jaren wel wat verstandiger geworden, maar nog steeds halen we geen twintig borrels uit een fles hoor," zegt Van den Berg, terwijl ze een tot de rand gevuld glaasje port aan haar lippen zet.

Bij Van den Berg begon het allemaal, zij bestierde achterin de ruimte van het voormalige kraakpand een atelier. Tijdens werk op De Parade leerde ze Blankert kennen, toen drummer bij Bettie Serveert en Ellen ten Damme.

"We kregen verkering. We hadden helemaal niet de intentie om een kroeg te beginnen, maar de voorruimte van mijn atelier kwam in 2005 beschikbaar. Op last van de brandweer moest die bij de rest betrokken worden en zo ontstond het idee om iets met de ruimte te doen voor bevriende theatermakers en muzikanten."

Vanaf dat moment bieden vier haast verborgen kasten in de muur plaats aan de spullen van verschillende artiesten, van muzikanten en dj's tot een mobiel naaiatelier en een kappersstoel. Blankert: "Het interieur wordt altijd Berlijns genoemd, maar we hadden werkelijk geen idee wat dat inhield.

Onze inspiratie was de lobby van bioscoop The Movies, mooi art deco en een tikje chic. Maar met slechts 1800 euro om in de zaak te investeren bleek zo'n interieur toch iets te hoog gegrepen en zo is dit allegaartje ontstaan."

Opkomende bandjes
Nog een voorbeeld van hoe de dingen hier als vanzelf ontstaan: "In begin was hier nog een kraakspreekuur op de maandag, maar dat liep spaak. Juist op dat moment diende de Amerikaanse Jeffrey Babcock zich aan, die filmavonden wilde organiseren: Cinemanita. Die avond zit al elf jaar altijd vol, het is bijna een filmsekte, met veel trouwe bezoekers," vertelt Blankert.

Al even legendarisch is de stand-upcomedyavond van Ken Parsons elke eerste donderdagavond van de maand, de pubquiz op woensdagavond en de Subbacultcha avonden met opkomende bandjes. "Veel internationale bands op tour door Europa komen hier graag voor een habbekrats optreden," zegt Van den Berg trots.

Aan de bar zit Said Ennaji (38), barman bij De Nieuwe Anita, die vandaag zelf niet hoeft te werken. Hij komt voor de band Bruut, die zo gaat optreden. Volgens Ennaji - tevens gitarist en docent natuurkunde - trekt de programmering veel muziekliefhebbers.

"Zowel in het weekend als doordeweeks worden heel goede acts geboekt. Bands durven hier nieuwe dingen te proberen omdat het een laagdrempelig podium is, waardoor de muziek vaak spannend en experimenteel is."

Dichter Willem Thies (44) is het met Ennaji eens. "Er wordt risico genomen door minder bekende acts uit het alternatieve circuit te boeken. Repetitor bijvoorbeeld, een band uit voormalig Joegoslavië, de beste liveact die ik ooit heb gezien."

Net een huiskamer
Hij bestelt vier bier en gaat aan een klein tafeltje zitten. "Dit is mijn favoriete kroeg. Levendig, gemoedelijk en gastvrij, net een huiskamer. De schilderijen van de eigenaar, Jeroen, hangen aan de muur. Soms staan de acts gewoon tussen het publiek. Tegelijkertijd fungeert het als theater, bioscoop en club. En je kunt er fantastische cocktails krijgen."

Hij wijst naar Olga, die aandachtig reepjes van een sinaasappelschil in een cocktailglas drapeert. Bezoekers staan te dringen aan de bar voor een bestelling.

Op deze drukke vrijdagavond staat de Amsterdam BeatClub op het programma, een terugkerende clubavond in De Nieuw Anita voor liefhebbers van vintage muziek en entertainment, met dj's, bands, burlesque en gogo danseressen.

Het feest in De Nieuwe Anita, voor maximaal 220 man, stopt altijd, hoe gezellig ook, om één uur 's nachts en de zaak is om twee uur helemaal leeg. "Dat is een mondelinge afspraak die we hebben met de buren," zegt Blankert.

Vrouwvriendelijk
Filmproducent Ida Doodeman (33), blouse in spijkerbroek, korte pony, komt voor de sfeer en gezelligheid. "Ik houd ervan om vroeg te kunnen dansen op de avond, en bij De Nieuwe Anita kan dat. Vanaf acht uur is het hier al leuk." De band Bruut kent ze toevallig ook. "Wist je dat ze ook populair zijn in Japan?"

Lisa Driehuis (33) doet vaak een afzakkertje bij De Nieuwe Anita en prijst de huiskamersfeer. "Je mag hier jezelf zijn, en kunt gewoon een oude trui aan als je daar zin in hebt. En er draaien vaak leuke dj's, al kom ik vanavond voor de band, Bruut."

Ze vertelt over haar beste vriendin, die hier op een avond een knappe man met lang haar zag staan en zei: "Dat wordt mijn toekomstige echtgenoot." Intussen zijn ze getrouwd.

Geflirt wordt er wel meer, maar De Nieuwe Anita is geen pick-up spot, eerder een intieme plek voor een eerste date. Van den Berg: "Vrouwen komen hier ook heel makkelijk in hun eentje, we zijn een heel vrouwvriendelijk café."

De verkering van Olga en Jeroen eindigde na zes jaar, maar de twee besloten de zaak wel als team te blijven runnen. "In het begin was dat wel eens pijnlijk natuurlijk, maar we vullen elkaar nu eenmaal perfect aan. Ik kan mij geen betere zakenpartner voorstellen dan Jeroen."

Beetje alternatief
Zodra de bandleden van Bruut - strak in pak - op het podium verschijnen met contrabas en saxofoon, stroomt het publiek via de verstopte trappetjes naar de zaal beneden. "Dat publiek kan nogal variëren," zegt barman Ennaji.

"Over het algemeen is het een beetje alternatief en kunstzinnig, en ouder dan 35 jaar. In elk geval niet mainstream. Op de avonden geprogrammeerd door Subbacultcha komen wat hippere en jongere mensen af. Dan zie je veel snorren en trainingsjackies."

"En het was een van de favoriete plekken van wijlen Wubbo Ockels, de astronaut," vertelt portier Menno.

Speciaal voor het jubileum is er nu een boek gemaakt, dat leest als een archief vol foto's en quotes. Blankert schiet in de lach: "Ik vertelde aan vaste bezoeker en illustrator Typex dat het niet echt een 'af' boek is geworden. Zijn reactie: 'Dat is toch helemaal niet erg, kijk eens om je heen! Dit is toch ook een onaffe kuttent!'"

Het jubileumfeest van De Nieuwe Anita is morgen van 20.00-23.00 uur. Optredens van o.a. Bob Billy, the Psycho Jones Bingo Show en dj's Der Wolfshund en Charley Rhythm.

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen
The Kopasetics (Kopa Jazz) Beeld Mats van Soolingen
The Kopasetics (Kopa Jazz)Beeld Mats van Soolingen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden