Plus

In de Kas kunnen illegalen terecht voor eten of een cursus

Het Wereldhuis vangt sinds maandag op een nieuwe locatie een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Bed-, Bad- en Broodvoorziening op.  In de  geopende 'Kas' kunnen 120 illegalen een maaltijd krijgen of een cursus Nederlands of Engels volgen.

Voormalige bewoners Vluchtkerk verblijven nu in Wereldhuis Beeld Het Parool/Rink Hof
Voormalige bewoners Vluchtkerk verblijven nu in WereldhuisBeeld Het Parool/Rink Hof

Het is hutje mutje in de 'Kas', een glazen ruimte op de binnenplaats van de Protestantse Diaconie. Elk tafeltje is bezet en staat vol met borden rijst, groente, kalkoen of een vegaburger. Daklozenkoor De Straatklinkers vult de ruimte met Amsterdamse krakers als Bij Ons In De Jordaan en Aan De Amsterdamse Grachten.

Een viertal mannen uit Eritrea laat de festiviteiten gelaten over zich heen komen. "Wij wachten tot God de beslissing neemt en ons een huis, geld en een job geeft. Terug naar Eritrea is geen optie. Daar is geen democratie," zegt een van hen.

Programma
De 'Kas' is door de Protestantse Diaconie op de binnenplaats van het Corvershof neergezet om de toeloop van illegalen uit voornamelijk Eritrea en Ethiopië op te kunnen vangen. Deze uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven tussen 16.00 en 9.00 uur in de BBB-voorzieningen aan de Walborg in Zuid (een plek voor tachtig illegalen) en de Schuitenhuisstraat in Nieuw-West (voor 75 illegalen).

"De BBB biedt overdag geen programma. De mensen zijn overgeleverd aan de straat. Ze gaan naar de bibliotheek of naar De Bijenkorf," zegt Hanneke van Bezooijen van de Protestantse Diaconie die al jaren illegalen in het Wereldhuis opvangt. "Ze stonden in de gangen, waren gestrest en het werd zo vol in het Wereldhuis dat we mensen moesten weigeren. In de Kas kunnen we 120 illegalen opvangen, in plaats van tachtig."

Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje verrichtte de officiële opening van de Kas. Van Bezooijen: "Het is eigenlijk heel dubbel. De gemeente zit in een lastig parket en durft de mensen niet op te vangen, maar ze stuurt ze wel naar ons toe."

Scheiding
Hana Bekure (39) uit Ethiopië is een van de illegalen die al vijftien jaar in Nederland verblijft en sinds een half jaar in de BBB-voorziening op de Walborg woont. Ze had een relatie met een Ethiopische man met verblijfsvergunning maar woonde na haar scheiding bij haar broer. "Mijn man was niet goed voor me."

Het ging goed totdat haar broer zeven maanden geleden overleed. Bekure die zelf geen verblijfsvergunning heeft, moet nu terug naar haar geboorteland. "Dat kan niet. Ik heb daar geen familie en het is er te gevaarlijk."

Visum
Hussein Youssef (22) is een van de weinige Syriërs in de BBB-voorziening. Hij woonde in Koeweit met zijn familie maar moest na zijn achttiende het land verlaten, vertelt hij. Hij vertrok via Turkije anderhalf jaar geleden naar Nederland, waar hij een jaar lang in een asielzoekerscentrum verbleef. "Ik krijg geen visum in Nederland. Ze zeggen dat ik terug moet naar Koeweit. Maar die willen me niet meer hebben omdat mijn visum daar niet meer geldig is."

Hij wil liever hier blijven, in Amsterdam. "Ik kan ook niet naar Aleppo. Dan moet ik het leger in en dan..." Youssef maakt een gebaar langs zijn keel. "Ik wil hier business studeren en bij mijn familie blijven. Bij mijn Wereldhuisfamilie."

Hij heeft over enkele weken een gesprek bij de IND. "Ik denk dat ik een goede kans maak. Dan kan ik eindelijk met mijn leven beginnen."

Voor vele anderen van zijn huidige 'familie' lijkt de situatie uitzichtloos. "Het is voor de meesten niet fijn hier, maar misschien is de straat nog beter dan de situatie in hun eigen land. Ze zijn bang om terug te gaan. Net als ik."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden