In de Bijlmer: 'Ze gaan last van ons krijgen'

22 schietpartijen in een jaar, drie dodelijke slachtoffers. Hoe is het om in de Bijlmer te wonen? Deel zes van een serie.

Enkele uren voor de extra commissievergadering was er nog preventief gefouilleerd in de zogeheten veiligheidsrisicogebieden in Zuidoost. De oogst van twee uur zoeken: zes messen en een nepvuurwapen. Commissaris Ad Smit bezwoer de deelraadsleden dat de politie alles op alles zet om de wapens van straat te halen. ''In de afgelopen maand hebben we tijdens acties drie machinepistolen en negen handvuurwapens in beslag genomen.''

Op de publieke tribune klonk een duidelijk hoorbare zucht toen dat aantal werd genoemd. Drie machinepistolen en negen handvuurwapens! Hoeveel wapens liggen dan nog ergens te liggen? De onrust is groot in Zuidoost na 22 schietpartijen in dit jaar. ''Wij verwachten van politie en justitie een krachtig en kordaat antwoord op het geweld,'' verwoordde voorzitter Maria Tiggelaven de gevoelens in de commissie.

Alle verantwoordelijke gezagsdragers waren naar Zuidoost gekomen om de deelraadsleden gerust te stellen: er wordt hard aan gewerkt. Burgemeester Job Cohen herhaalde dat de gemeente samen met het stadsdeelbestuur zal inzetten op repressie en preventie. Hoofdofficier van justitie Frits van Stralen beloofde extra inspanningen om het wapenbezit tegen te gaan. Commissaris Ad Smit vertelde dat van de 22 schietpartijen inmiddels veertien zijn opgelost. ''De daders zitten in de cel.'' Vier gevallen zijn onoplosbaar omdat de slachtoffers weigeren een verklaring af te leggen.

Uit een analyse van de schietpartijen komen enkele interessante feiten naar voren. In vrijwel alle gevallen waren dader en slachtoffer bekenden van elkaar, en van de politie. De enige uitzondering is Gianluca Flamingo, de vijftienjarige jongen die in augustus in de Steenderenstraat slapend in een auto door een verdwaalde kogel werd getroffen. Van een bendeoorlog is geen sprake: er is geen verband te vinden tussen de verschillende schietpartijen, die volgden op ruzies over geld, drugs en relaties.

Officier van justitie Heleen Rutgers kondigde enkele maatregelen aan om verder wapengeweld te voorkomen. De politie in Zuidoost gaat een groep van ongeveer zeventig potentiële daders hinderlijk volgen. ''We leggen de jongens onder het vergrootglas. Ze gaan last van ons krijgen.'' Justitie en politie werken daarbij samen met reclassering, sociale recherche, woningcorporaties en alle andere instellingen die ertoe kunnen bijdragen dat de grootste lastpakken in toom worden gehouden en op het rechte spoor gezet.

Dat betekent onder meer vaker preventief fouilleren, gericht op deze groep, bij buurthuizen, cafés en andere hangplekken. Stoere taal, maar enkele raadsleden fronsten de wenkbrauwen. Hans Res van het CDA: ''Ik schrik hiervan. Er wordt toch al jaren gewerkt met het volgen van groepen probleemjongeren?'' Rutgers bevestigde dat er al enkele namenlijsten bestaan, maar gaf aan dat daaraan nu een nieuwe lijst wordt toegevoegd. ''De uitbreiding zit hem in de potentiele daders van nieuwe incidenten.''

Cohen begreep de aarzeling en waarschuwde dat ook van dit pakket maatregelen geen wonderen mogen worden verwacht. ''Het is niet zo dat er nu nooit meer iets zal gebeuren in Zuidoost.'' Hij voegde daaraan toe dat Zuidoost geen uitzonderlijke plaats inneemt in de stad als het gaat om het gebruik van wapens op straat.

Ook Smit plaatste een relativering door op te merken dat 25 schietincidenten per jaar niet buitengewoon is voor het stadsdeel.

Dat was allemaal waar, maar niet heel erg geruststellend. (PATRICK MEERSHOEK)

Foto Amaury Miller

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden