In de bijlmer: Winkelcentrum Holendrecht

'We zitten in een neerwaartse spiraal.' Foto Jean-Pierre Jans Beeld
'We zitten in een neerwaartse spiraal.' Foto Jean-Pierre Jans

22 schietpartijen in een jaar, drie dodelijke slachtoffers. Hoe is het om in de Bijlmer te wonen? In deel 18 van deze serie: winkelcentrum Holendrecht.

Ondertussen in winkelcentrum Holendrecht: eigenaar Rakesh Nanden van café Het nieuwe land heeft zijn zaak gesloten na drie inbraken in een half jaar tijd, zijn collega Harry Natha van café Misty deed hetzelfde op last van de burgemeester omdat daar op de wc een pistool was afgegaan, de winkel in tweedehands computers is opgedoekt, een van de twee kringloopwinkels staat te koop, bij de bakker stond iemand met een mes te zwaaien en Arie en Bea Stoker zijn naarstig op zoek naar een verzekeraar die hun nieuwe viskar wil verzekeren, nadat de vorige begin oktober door jongens uit de buurt in brand was gestoken.

Goed nieuws is er ook: bij de Vomar zijn de gegratineerde kiphaasjes in de weekaanbieding, vijfhonderd gram voor vier euro.

Jan Honselaar, eigenaar van Rijwielspecialist Holendrecht en voorzitter van de ondernemersvereniging in het winkelcentrum, kijkt nergens meer van op.

''Ik ben cynisch geworden. Ik zit nu vijftien jaar in dit winkelcentrum en de laatste tien jaar zitten we in een negatieve spiraal naar beneden. We wachten allemaal op het nieuwe winkelcentrum waarvan ik vijftien jaar geleden de eerste maquettes heb gezien. Maar het ziet ernaar uit dat we nog een paar jaar geduld zullen moeten hebben. Het winkelcentrum wordt nu een beetje opgeknapt met een lik verf, maar het punt dat het nog iets had kunnen worden, zijn we al lang voorbij.''

Geen misverstand: Honselaar houdt van zijn winkelcentrum en van de buurt. Er wordt vanuit andere winkelcentra aan hem getrokken, maar hij geeft geen krimp.

''Holen­drecht is een prachtige wijk, maar er wonen te veel verkeerde mensen. Na de sloop van de hoogbouw in de Bijlmer zijn hier heel veel probleemgezinnen neergestreken. De kinderen zijn nu groot geworden en belanden in de criminaliteit. Het begint met een paar klusjes voor honderd euro en daarna begint het zware werk. Er wordt 's avonds druk gehandeld in drugs rond het winkelcentrum. Ik heb veel vrienden en kennissen in de buurt, en ik ken er niet één bij wie niet is ingebroken of geen poging tot inbraak gedaan.''

Een vrolijk, net en fris winkelcentrum, zoals dat in de Vomar nog steeds in een artist impression achter de kassa's hangt, is wat Honselaar voor ogen staat.

''We hebben nu te weinig power. De echte middenstanders zijn hier op de vingers van één hand te tellen. De rest van de winkels staat leeg of wordt door het stadsdeel gevuld met startende ondernemers die met subsidie een winkeltje mogen beginnen. Dat is goed tegen de leegstand, maar het zet verder natuurlijk geen zoden aan de dijk. En welke serieuze ondernemer wil zich hier nou op dit moment nog vestigen? Nee, ik wil niet weg. Ik kan hier nog steeds een leuke boterham verdienen. Iedereen heeft wel eens een lekke band.'' En bij het afscheid: ''Zeg, maak je er wel een beetje een leuk verhaal van?'' (PATRICK MEERSHOEK)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden