In de Bijlmer: Sint op bezoek

Stak in het habijt, met een Piet zwart als roet. Foto Amaury Miller Beeld
Stak in het habijt, met een Piet zwart als roet. Foto Amaury Miller

Hoe is het om in de Bijlmer te wonen en te werken? Vandaag: Sinterklaas bezoekt De Bonte Kraai. Dit is het 27ste deel van een serie.

Sinterklaas is verdwaald, laat hij per telefoon weten. Het is zijn eerste bezoek in de Bijlmer. Zoekend naar het buurthuis is hij aan de verkeerde kant van de metrobaan verzeild geraakt. Nu staat hij samen met zwarte Piet in de moskee, waar iedereen hem raar staat aan te kijken. Activiteitencoördinator Marelva Lauffer van De Bonte Kraai legt Sinterklaas uit hoe hij alsnog op de plaats van bestemming moet komen, waar in een zaaltje een kleine honderd opgewonden kinderen uit de K-buurt zich al enige tijd zitten warm te zingen.

Als Sinterklaas even later het buurthuis betreedt, haalt Lauffer opgelucht adem. Ze had eerder verteld dat ze al het nodige heeft meegemaakt op dit gebied. Van een aangeschoten Sint, meer dan eens, tot een goedheiligman die zijn aandacht niet op de kinderen kon houden en de ene na de andere jonge moeder uitnodigde om op zijn schoot plaats te komen nemen. Maar deze Sinterklaas, toch op goed geluk geplukt van het internet, zit keurig strak in het habijt en beschikt op het eerste gezicht ook over de juiste mix van decorum, vriendelijkheid en zwier.

Ook de kinderen, van vier tot tien jaar, gedragen zich voorbeeldig. Voor aanvang heeft Lauffer de zaal toegesproken. Ze heeft duidelijk gemaakt dat oproerkraaiers zonder pardon de zaal zullen worden uitgezet. Dreigend: ''We gaan er een gezellige middag van maken!'' Dat maakte indruk. Bij de binnenkomst van Sinterklaas wordt deze volgens afspraak zingend begroet en zelfs het goede gebruik onder jongens om het door Piet geworpen strooigoed van kruidnoten en schuimpjes per kerende post retour afzender te sturen, blijft achterwege.

Over zwarte Piet gesproken: die is in De Bonte Kraai gewoon zwart als roet. Lauffer kent de bezwaren binnen de gemeenschap natuurlijk wel en weet dat er scholen in de Bijlmer zijn waar Sinterklaas wordt geflankeerd door groene en blauwe Pieten. Maar zij vindt: zwarte Piet heet niet voor niets zwarte Piet. ''Ik word er wel op aangesproken door mensen die er moeite mee hebben, maar ik heb geen zin meer in die discussie. Sinterklaas is een feest voor de kinderen. Als die later volwassen zijn, mogen zij zelf bepalen wat zij ervan vinden. Mij doet het geen pijn, en ik ben ook zwart.''

Vorig jaar nog verzond het onbekende actiecomité Strijd en Actie Antiracistische Nederland een dreigbrief vol wild geraas naar basisscholen in de Bijlmer met de oproep geen zwarte Pieten toe te laten, op straffe van brandstichting. Het comité omschreef het Sinterklaasfeest als een 'fascistisch feest om mensen voor te bereiden op het gebruik van psychisch, verbaal en zinloos geweld tegen mensen met een kleurtje'.

Maar ook in minder radicale kring is het feest onderwerp van discussie. In het Bijlmerparktheater is vanavond en morgen De schaduw van de goedheiligman te zien, een toneelstuk dat tot nadenken wil stemmen over het zwarte randje van het kinderfeest.

De kinderen in De Bonte Kraai zijn te jong en te opgewonden om zich in de kwestie te verdiepen. Twee kleine Antilliaanse meisjes doen een dansje voor de sint. Ze zingen erbij: ''Hey schatje, hey schatje, kom met me mee schatje.'' Sinterklaas trommelt mee met de vingers. Lauffer loopt de zaal uit om een jongen terug te halen die zijn zenuwen niet te baas kon en naar de wc is gevlucht. Samen, haar handen stevig op zijn schouders, volgen ze het verdere verloop van de feestelijkheden. Als Sint vertrokken is, is er voor iedereen klein cadeautje. (PATRICK MEERSHOEK)

Foto Amaury Miller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden