In de Bijlmer: Sieraden brengen, geld meenemen

Hoe is het om in de Bijlmer te wonen en te werken? Vandaag: bij de stadsbank van lening. Dit is het 31ste deel van een serie. De stadsbank van lening in Amsterdam heeft vier vestigingen, en het filiaal in de Bijlmer is met 120.000 'klantcontacten' verreweg het drukste van allemaal.

Dat komt: veel migranten koesteren van nature een zeker wantrouwen tegen het fenomeen bank. Zij leven in de overtuiging dat bankiers uitsluitend in de weer zijn om vette bonussen in de wacht te slepen of musea te vullen met peperduur magisch realisme. Onzin natuurlijk, maar het misverstand blijkt hardnekkig te zijn.

Waar de mensen wel vertrouwen in hebben, is goud: ringen, kettingen, colliers, horloges. En als de bezitters tegen het einde van de maand krap bij kas komen te zitten, stappen zij naar de stadsbank van lening om hun kostbaarheden tijdelijk te belenen. ''Het blijft de simpelste methode voor het lenen van geld,'' vertelt Otto Visser, die leiding geeft aan een tiental medewerkers in het filiaal van de stadsbank van lening in het winkelcentrum Amsterdamse Poort. ''De mensen geven ons iets van waarde als onderpand. In ruil krijgen zij geld, tegen een redelijke rente.''

Het gaat daarbij niet om duizelingwekkende bedragen. De gemiddelde belening ligt op driehonderd euro. Het behoort niet tot de taakomschrijving van de medewerkers om de mensen aan de andere kant van het loket te vragen waarvoor het geld bedoeld is, maar vaak komen klanten er zelf mee op de proppen: familiebezoek in het buitenland, de telefoonrekening, de energierekening of simpelweg de boodschappen. ''Nederlandse cliënten komen vaak met een zekere gêne aan het loket,'' zegt Visser. ''Maar in deze culturen is het de gewoonste zaak van de wereld.''

Aan het loket krijgen de klanten te maken met een taxateur die het aangebodene onder de loep neemt. Elke maand wordt een veiling gehouden waar de goederen die niet zijn opgehaald, worden verkocht. De stadsbank biedt de klanten 75 procent van de geschatte opbrengst op die veiling, tegen een rente van ongeveer vijftien procent per jaar. Dat is een redelijke rente, vindt Visser, zeker in vergelijking met die van de particuliere lommerds in het stadsdeel, die rustig twintig procent per maand rekenen.

Het verschil zit hem waarschijnlijk in de risico's. De stadsbank van lening vraagt alle klanten om een legitimatie, en mensen mogen ook niet in een traject van schuldsanering zitten. Van alle beleende goederen wordt 95 procent weer opgehaald, volgens Visser ook een bewijs dat er weinig gestolen sieraden worden aangeboden.

Soms maken de medewerkers wel vreemde dingen mee. Tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië kreeg de stadsbank opvallend veel gouden kiezen aangeboden door mensen met een goed gebit. Om die reden worden gouden kiezen niet aangenomen.

Welkom zijn wel de goudklompjes waar Surinamers nogal eens mee komen aanzetten. Tegenwoordig minder dan vroeger trouwens, want de Surinaamse regering waakt steeds strenger over de opbrengsten van de goudwinningsgebieden in het binnenland. ''Het is een goede tijd voor goud,'' zegt Visser. ''De goudprijs is de laatste twee jaar flink gestegen als gevolg van de kredietcrisis. Wij stellen de prijs elk kwartaal bij. We krijgen ook wel klanten aan het loket met de vraag of hun beleende sieraden inmiddels weer wat meer waard zijn geworden. Vaak is dat het geval.''

De stadsbank van lening kent een carrouselsysteem, waarin de directeuren om de paar jaar van plaats verwisselen. Visser kent de verschillende filialen in de binnenstad op zijn duimpje, maar hij werkt het liefste in de Bijlmer. ''Ik houd van de levendigheid. Zodra de wachtkamer volstroomt, is het hier net oorlog of feest.'' (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden