In de bijlmer: Little Miss Kwakoe

Twaalf meisjes van acht tot twaalf jaar streden zondag om de titel van Little Miss Kwakoe 2009. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Twaalf meisjes van acht tot twaalf jaar streden zondag om de titel van Little Miss Kwakoe 2009. Foto Jean-Pierre Jans

Hoe is het om in de Bijlmer te wonen en te werken? In deel 22 van deze serie: de verkiezing van Little Miss Kwakoe.

Op de lokale Surinaamse radiozenders gonsde het al weken van de geruchten: de hele missverkiezing zou doorgestoken kaart zijn, de winnares was al lang bekend en de Afghaanse verkiezingen waren er niets bij. Daar was natuurlijk niets van waar, maar de opwinding vooraf bewijst wel dat de verkiezing van Little Miss Kwakoe zo langzamerhand een groot ding aan het worden is binnen de Surinaamse gemeenschap. De winnares krijgt een envelop met 150 euro en een nieuwe fiets, maar het zijn vooral de status en de eer die zwaar wegen.

Twaalf meisjes van acht tot twaalf jaar streden zondag om de titel van Little Miss Kwakoe 2009. Niet langer op het Kwakoefestival, maar in het nieuwe Bijlmerparktheater, want de organisatie verwacht dat het evenement in een theater meer groeimogelijkheden heeft. De zaal was gisteren in elk geval tot op de laatste plaats bezet. Heel veel moeders en tantes vooral, want die weten het op waarde te schatten als de kleine Shakirakuikentjes op hun paasbest en op de muziek van My hips don't lie over de catwalk stappen.

Er komt een hoop bij kijken, vertelt de moeder van Tanisha Linger, zelf trouwens in haar jeugd nog eens vierde geworden bij de Miss Alidaverkiezing in Paramaribo. Tanisha is met de andere meisjes vier zaterdagmiddagen aan het oefenen geweest in het jongerencentrum No Limits, en haar moeder heeft thuis met de hulp van haar zussen de puntjes op de i gezet. ''Elke dag oefenen. Veel dansen, veel lopen, veel spreken.'' De familie heeft ook geholpen met de financiering van de galajurk en de vrijetijdskleding. De prachtige traditionele koto is een cadeau van oma in Suriname.

Het is vooral een vrolijke boel, maar volgens managementconsultant en sponsor Astrid Elburg heeft de verkiezing ook een diepere betekenis. ''Er zijn voor deze kinderen heel weinig podia beschikbaar om te excelleren. In Hilversum worden donkere kinderen graag gebruikt als entourage, maar het is niet de bedoeling dat zij de helden zijn. Hier staan de meisjes een hele middag in het middelpunt van de belangstelling. Zij gaan hier vanavond weg met de overtuiging dat zij ambities mogen hebben in het leven.''

''Het is een droom voor de meisjes,'' zegt ook jurylid Juanita Landburg. ''Het vraagt veel guts van hen om zich voor een volle zaal te presenteren. Als dat lukt, weten ze wat ze waard zijn.'' De Surinaamse werd in 1974 in Marcanti gekozen tot de eerste Miss Black van Nederland. Die verkiezing haalde haar indertijd weg van de afdeling administratie van het elektriciteitsbedrijf en bezorgde haar veel modellenwerk en een bijrol in de film Spetters van Paul Verhoeven, die haar onduidelijke dingen liet doen met Maarten Spanjer en een pot mosterd.
De deelnemers hebben andere ambities. Als we ze naar hun toekomstplannen vragen, tellen we een rechter, drie kinderartsen, twee topsporters, een actrice, een stewardess, een verpleegkundige, een leraar, een modeontwerper en de eerste vrouwelijke president van Suriname. Drie meisjes zeggen dat ze wereldvrede willen, ook voor alle dieren.

Na vier uur wordt publiekslieveling Jhomaryel Prade van tien tot Miss Little Kwakoe gekroond. Buiten wacht een glanzende stretched limo, die haar en de andere meisjes naar een nabijgelegen partycentrum brengt, waar ze eregasten zij op een feest ter gelegenheid van Srefidensi Dey, de viering van de onafhankelijkheid van Suriname. (PATRICK MEERSHOEK)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden