In de Bijlmer: Geld genoeg, maar geen tempel

De noodhindoetempel bij flat Egeldonk. Straks gaat de tempel tegen de vlakte, een nieuwe is er nog niet. Foto Amaury Miller Beeld
De noodhindoetempel bij flat Egeldonk. Straks gaat de tempel tegen de vlakte, een nieuwe is er nog niet. Foto Amaury Miller

22 schietpartijen in een jaar, drie dodelijke slachtoffers. Hoe is het om in de Bijlmer te wonen? In deel 19 van deze serie: waar blijft het nieuwe gebedshuis voor de hindoes?

Toen begin jaren zeventig de eerste Surinaamse hindoes in de Bijlmer arriveerden, zochten zij een plek om te bidden. Dat kon aanvankelijk onder een boom achter het winkelcentrum Ganzenhoef, maar toen zich daar na verloop van tijd op zondag honderden gelovigen verzamelden, begreep iedereen dat er een echte tempel moest komen.

Er werd geld ingezameld, er werden gesprekken gevoerd met politici en bestuurders. Gelukkig zijn hindoes geduldige mensen, want het duurde tot 1996 voordat de uit India ingevlogen Swami Paripurnand Maharaj een lapje grond kon zegenen achter de flat Egeldonk, en daar werd, in afwachting van een serieuze mandir, met provisorische middelen een tijdelijk gebedshuis opgetrokken.

Anno 2009 doet de noodmandir nog steeds dienst. Nog even dan, want in april gaat het houten gebouwtje tegen de vlakte om plaats te maken voor een appartementenblok, en zicht op een nieuw gebedshuis is er niet.

De hindoegemeenschap is ongerust en wijst erop dat de aanwezigheid van een hindoetempel goed is voor heel Zuidoost. ''Wij prediken geweldloosheid, vegetarisme en spiritualisme,'' zegt bestuurslid Santram Sharma van de Stichting Pravisi Bhartiya Ka Sachiwalaya. ''We kunnen de hele gemeenschap opkrikken. Hindoes doen niet aan geweld.'' Want: ''Wij hebben een evolutionaire voorsprong van duizenden jaren.''

Deze evolutionaire voorsprong heeft evenwel niet kunnen verhinderen dat binnen de gemeenschap een knallende ruzie is uitgebroken. Een deel van de achterban noemt het de schuld van het bestuur dat de hindoes in Zuidoost straks zonder mandir komen te zitten.

Ook het bestuur is verdeeld. Sharma bijvoorbeeld is het eens met de critici. ''Er wordt al veertien jaar gesproken over een nieuwe tempel. We hebben 270.000 euro op de bank staan en we hebben een prachtig comité van aanbeveling met burgemeester Cohen, de ambassadeur van India en een Indiase staalmagnaat. Maar de realiteit is dat we in april op straat komen te staan.''

De verwijten vliegen over en weer. Sharma beschuldigt voorzitter Karan Jagdewsingh ervan er met de pet naar te hebben gegooid. Omdat de voorzitter kastetechnisch tot de brahmanen behoort, zou hij doof en blind zijn voor de adviezen van de onder hem gestelden.

Als gevolg daarvan komt niets van de grond en komen steeds minder mensen in de mandir. De Afghaanse hindoes hebben inmiddels een tempeltje gesticht bij de flat Develstein, Surinaamse hindoes trekken elke zondag naar een mandir in Abcoude. Er waren afspraken met het stadsdeel over een mandir bij het Campanile Hotel, zegt Sharma, maar het bestuur heeft er niets mee gedaan.

Onzin, zegt Jagdewsingh, die zijn opponenten bestempelt als kwaadsprekers en scheurmakers. ''Het zijn mensen die vroeger grote verdiensten hebben gehad voor de gemeenschap. Ze kunnen het niet hebben dat hun rol is uitgespeeld. Het draait allemaal om ego.''

De voorzitter zegt nog steeds goede hoop te hebben dat de hindoes in Zuidoost kunnen blijven offeren voor Brahma, Vishna, Shiva en de andere goden. ''De plannen voor een nieuwe mandir liggen klaar. Wij zijn in gesprek met de politiek. Dat is niet eenvoudig. De politiek belooft veel, maar je kunt er niet op vertrouwen. Men zegt: na de verkiezingen kijken we wat we voor jullie kunnen doen.'' (PATRICK MEERSHOEK)

Foto Amaury Miller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden