In de Bijlmer: De rechtbank beslist anders

Vandaag in de Bijlmer: Ser, Papa, Chikitu en Gio voor de rechter. Foto ANP Beeld
Vandaag in de Bijlmer: Ser, Papa, Chikitu en Gio voor de rechter. Foto ANP

Hoe is het om in de Bijlmer te wonen en te werken? Vandaag: Ser, Papa, Chikitu en Gio voor de rechter. Dit is het 26ste deel van een serie. Er valt op een late dinsdagavond van alles te verzinnen, maar Ser, Papa, Chikitu en Gio kozen op 26 mei dit jaar voor een gewapende overval op een gezin in hun eigen buurt.

Dat ging er heftig aan toe: in een woning in Kelbergen werden twee vrouwen vastgebonden met tape en bedreigd met een vuurwapen. Er waren op ook kinderen in de woning aanwezig. De overvallers gingen er na twee lange uren vandoor met een gestolen pinpas en de pincode. Daarmee werd een half uur later driehonderd euro opgenomen bij de Fortisbank op het Bijlmerplein.

Dinsdag stonden de vier vrienden - de jongste zeventien, de oudste 22 - elders in de stad voor de rechter, op verdenking van enkele woninginbraken met geweld. Want naast de overval op het gezin in Kelbergen deed de groep, in wisselende samenstelling, in de zomer ook woningen aan de Liendenhof in Zuidoost en de Tapijtschelp in Diemen aan. Ook daar werden de bewoners onder dreiging met geweld gedwongen om de pincode te verklappen van de pinpas die samen met laptops, telefoons en spelcomputers werd buitgemaakt.

Schuivend op hun stoelen in de rechtszaal, zonder bivakmutsen en pistolen, zijn de brute overvallers weer de jongens geworden die zij ergens ook nog zijn. Kleurige sportschoenen, laaghangende broeken, hier en daar een gouden tand. Chikitu, de jongste van het stel, knikt bij binnenkomst naar een familielid op de publieke tribune. ''Je hebt een baard gekregen,'' gebarentaalt de tante. De verdachte grijnst verlegen, alsof hij op een familiebijeenkomst moet reageren op geruchten over een vriendinnetje. ''Staat je goed,'' glimlacht de tante terug. Gio van 21 is in voorlopige hechtenis vader geworden van een zoontje.

Maar de beschuldigingen zijn allesbehalve kinderachtig. Ook de advocaten van de verdachten spreken van ernstige delicten en een zeer traumatische ervaring voor de slachtoffers. De raadslieden zijn vertrouwd met het fenomeen straatroof in de Bijlmer - tussen tien uur 's avonds en middernacht gebeurt er wel eens wat rond de metrostations - maar een urenlange gijzeling van mensen in hun woning voor een paar honderd euro en een computer, dat is toch wel uitzonderlijk.

Tegenover deze miezerige buit staat mogelijk een zware gevangenisstraf die, als alle verdenkingen bewezen worden verklaard, kan oplopen tot enkele jaren. Ook uit de modus operandi blijkt dat de verdachten zonder veel voorbereiding of verstand van zaken te werk zijn gegaan. De slachtoffers kregen te maken met een grote dosis agressie, maar ook met Ser die de geknevelde vrouwen een glaasje water aanbood en hen, bij het vertrek, een telefoon gaf en het advies om niet te lang te wachten met het laten blokkeren van de gestolen pinpas. Ser is ook de enige die de daden heeft bekend.

In afwachting van enkele onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut wordt de inhoudelijke behandeling van de zaak uitgesteld tot na de jaarwisseling. De vier advocaten vragen de rechtbank om de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te heffen of te schorsen, zodat de verdachten de feestdagen in de Bijlmer kunnen doorbrengen. Ser spreekt namens de verdachten: ''Het is heel slecht wat er gebeurd is, maar het zou fijn zijn als ik thuis kan zijn met de kerst.''

De rechtbank beslist anders. De gepleegde feiten zijn te ernstig. (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden