Han Lips

In de auto door oneindig laagland met zeilmeisje Laura

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Iedereen Had Het Erover.

Iedereen had het erover Beeld RTL 4
Iedereen had het eroverBeeld RTL 4

Zeilen is wat het zeilmeisje nog steeds het allerliefste doet. Toen ze 6 jaar oud was, fietste Laura Dekker alleen naar school. Tien jaar later zeilde ze als jongste ooit solo de wereld rond. In Nieuw-Zeeland is ze net bevallen van een zoon en nog maar 23 jaar oud.

"Je lijkt zoveel ouder," zei Art Rooijakkers, die haar in Nederland ontving voor zijn programma Iedereen Had Het Erover.

Een goed bedacht format: een terugblik met Nederlanders die de voorbije decennia tijdelijk het nieuws domineerden. Toen een mediastorm opstak omdat de Kinderbescherming het geen goed idee vond om een puber koers te laten zetten richting Tahiti, kende iedereen haar als het zeilmeisje.

Laura vond alle aandacht maar niks. Het was nogal een klap toen volslagen onbekenden online zeiden te hopen dat haar boot zou zinken. De altijd olijke Art probeerde intussen het ijs te breken met de mededeling dat hijzelf soms al knikkende knieën heeft als hij alleen in de auto zit.

Dat werd nog een slagje zieliger dan het al klonk toen bleek dat alleen in de auto zitten precies de vorm was die voor zijn programma was gekozen: Art in een auto op een dijk, Art in een auto langs een poldervaart, Art in een auto door oneindig laagland. Lips vermoedde maar dat het moest verbeelden hoe wij in Nederland opkijken van mensen die hun hoofd boven het maaiveld steken.

Vorige week had Art ook al een mooi voorbeeld: Edwin de Roy van Zuydewijn. Tegenwoordig bestaat zijn bezit uit niet veel meer dan twee paar sokken, zo bleek toen hij terugblikte op zijn huwelijk met prinses Margarita.

Hij foeterde op Prins Bernhard als 'die oude nazi'. Maar niet voordat hij met Art achter het stuur door oneindig laagland was gereden.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden