Plus

In de aanval tegen de 250 smerigste plekken van de stad

Extra veegteams, duizend nieuwe afvalbakken en samenwerking met fastfoodondernemers moeten het zwerfvuil terugdringen. En dan vooral daar waar de nood het hoogst is.

'Zodra iemand zijn vuilnis te vroeg buitenzet, is er altijd wel een meeuw die de zak openscheurt. Dat veroorzaakt zwerfvuil' Beeld Rink Hof
'Zodra iemand zijn vuilnis te vroeg buitenzet, is er altijd wel een meeuw die de zak openscheurt. Dat veroorzaakt zwerfvuil'Beeld Rink Hof

Het zijn 250 plekken waar het vuil zich elke dag weer opstapelt, om niet te zeggen: de allervieste plekken van de stad. Het gaat vooral om afvalcontainers die vol zijn of straathoeken waar het vuilnis stelselmatig op de verkeerde dag wordt buitengezet. Voor al deze 'hotspots' wordt nu precies bekeken wat daar nodig is om de continue toestroom van zwerfvuil te stoppen.

De focus op deze hotspots is maar één van de tien maatregelen die D66-wethouder Abdeluheb Choho heeft gebundeld in zijn vandaag gelanceerde 'aanvalsplan' tegen vuil op straat. Van deze 250 hardnekkig vervuilde plekken moet over een jaar minstens de helft opgelost zijn.

De hotspots zijn typerend voor het totale plan, waarvoor het stadsbestuur per jaar 11,2 miljoen euro extra uittrekt. Het gaat steeds om een schepje erbovenop, net waar en wanneer de door de stadsdelen ingezette reinigingsploegen dat het beste kunnen gebruiken.

Zo komen er duizend extra afvalbakken op 'piekplekken' en flexibele schoonmaakteams, samen zo'n vijftig man sterk, die telkens weer ergens anders opduiken. Maar ook handhavers die precies daar opdoemen waar veel afval wordt gedumpt.

Uithuiziger
Bij de tien grootste evenementen is het streven de stad meteen de volgende dag weer schoon te krijgen, met bijvoorbeeld herkenbare schoonmaakteams die speciale zakken uitdelen.

Het was ook de Gay Pride van 2015 die voor Choho de aanleiding vormde om de reiniging naar zich toe te trekken. "Twitter ontplofte bijna, toen het vuil maar bleef liggen in de dagen daarna. Bij de Gay Pride van dit jaar hebben we laten zien dat het ook anders kan, net als op Koningsdag. Als we het maar slimmer aanpakken."

De snelle groei is een belangrijke oorzaak dat de stad viezer is geworden, concludeert Choho. Bezuinigingen, zoals op de stadsdelen, spelen volgens hem geen rol. Het budget is de laatste jaren op peil gebleven.

Het is ook de Amsterdammer zelf die 'uithuiziger' is geworden. Er wordt meer gegeten op straat, fastfoodrestaurants rukken op. Het verloop neemt toe, bewoners voelen zich weinig betrokken bij hun buurt.

Maar wie het vuil laat slingeren, doet er voor Choho ook weer niet zoveel toe. "We zien het en we storen ons er allemaal aan. De enige oplossing is dat we het ook samen schoonhouden."

Fastfoodondernemers
Nieuwe samenwerkingsverbanden van bewoners en ondernemers die de gemeente gaan helpen hun buurt schoon te houden zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het plan.

In De Pijp is hiermee al een begin gemaakt. Daarnaast gaat de gemeente ook samenwerken met fastfoodondernemers, die bijvoorbeeld ingeschakeld worden voor het verwisselen van vuilniszakken in de afvalbakken op straat. Verder komt er een publieks­campagne en bij veel hotspots spelen Amsterdammers die een afvalcontainer adopteren een centrale rol.

Met 11,2 miljoen per jaar geeft de gemeente in één klap een kwart meer uit aan het schoonhouden van de stad. "Maar het gaat dus niet alleen om meer geld, we gaan het anders doen." Het aanvalsplan markeert ook de nieuwe rol die de Stopera zich aanmeet als het gaat om vuil op straat.

Centrale stad
Reiniging is een aangelegenheid van de centrale stad geworden, concludeert Choho in het aanvalsplan. "Technisch gezien ligt die verantwoordelijkheid bij de stadsdelen. Dat is altijd zo geweest. Toen ik begon was ik ook nog geen wethouder voor Openbare Ruimte. Dat ben ik vanzelf geworden."

Van het een kwam het ander, toen Choho zich boog over manieren om te komen tot meer gescheiden afval. Dat hij daar wel iets over te zeggen had en dan weer niet over de gemeentereiniging, vindt hij 'een rariteit'. "Zodra iemand zijn vuilnis te vroeg buitenzet, is er altijd wel een meeuw die de zak openscheurt. En dat is dan weer een belangrijke bron van zwerfvuil."

Coördinatie
Een achterliggende gedachte is ook dat er geen grote verschillen meer mogen ontstaan waardoor de ene buurt viezer is dan de andere. Maar het is niet Choho's bedoeling om de coördinatie van de schoonmaak helemaal naar het stadhuis te halen.

"De stad is zo groot, het moet in de wijken en straten gebeuren. De stadsdelen doen daar goed werk. Vanaf het stadhuis voegen we nu echt iets toe. Maar ik denk ook dat we die rol niet meer opgeven." Meteen volgend jaar moet het resultaat merkbaar zijn. "Ik wil dat de meetstaatjes er al in 2017 echt anders uitzien."

Zaterdag in Het Parool en op Parool.nl: deel 1 van een serie over zwerfvuil in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden