In de aanbieding: gratis oude gevels en ornamenten

Amsterdammers die de gevel van hun huis wat willen opluisteren, kunnen bij de gemeente een gratis antiek bouwornament of historische geveltop ophalen. 

Een historisch ornament. Beeld Gemeente Amsterdam
Een historisch ornament.Beeld Gemeente Amsterdam

Nu is het bijna ondenkbaar, maar in de vorige eeuw zijn duizenden monumentale panden in Amsterdam gesloopt voor stadsvernieuwing, stadsuitbreiding en verkeersplannen. Maar er is goed nieuws: voordat de gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt, zijn honderden antieke ornamenten van de gebouwen gestript. 

Die bouwfragmenten zijn sindsdien opgeslagen in twee depots in Amsterdam en kunnen nu een tweede leven krijgen. Mensen die bijvoorbeeld de gevel van hun nieuwbouwhuis willen versieren, of kunstenaars die de oude brokstukken willen gebruiken voor een kunstwerk in de openbare ruimte kunnen een aanvraag voor een historisch ornament indienen. Denk daarbij aan druiventrossen, jaartallen, spreuken en slingers van bloemen en bladeren.

Zichtbaar

Aanvragen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Monumenten en Archeologie-projectleider Annette ten Doeschate zegt dat geïnteresseerden echter niet met een heel uitgewerkt plan hoeven te komen. “Iedereen met een leuk plan maakt een goede kans om een stuk te bemachtigen.” 

De ornamenten moeten wel in de stad blijven, het liefst in de openbare ruimte. “De bedoeling is vooral dat de stukken terugkomen in de stad en dat de Amsterdammer er weer van kan genieten.” Ook moet de aanvrager verklaren goed voor de historische stukken te zorgen. 

Aanvragen moeten uiterlijk 31 december binnen zijn. Een overzicht van de bouwfragmenten staat op de website van de gemeente. Monumenten en Archeologie besluit binnen twee maanden welke Amsterdammers een ornament krijgen. 

Het depot in Amsterdam. Beeld Gemeente Amsterdam
Het depot in Amsterdam.Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden