Han Lips kijkt tv

In Caveman is Beau van Erven Dorens een integere vriend

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Caveman.

Caveman Beeld RTL 5
CavemanBeeld RTL 5

Programma’s uit de categorie hulptelevisie liggen regelmatig onder vuur. Het is geld verdienen over de rug van mensen in problemen, en zodra de opnames stoppen, houdt ook de nazorg op, zo luidde de kritiek op Dreamschool nog vorige maand.

Toch wil Lips een lans breken voor Caveman, gemaakt door Beau van Erven Dorens. In het programma volgt hij Patrick van der Jagt, een van de vijf daklozen uit The Rotterdam Project van vorig jaar die hij helpt om hun leven weer op te pakken.

In de laatste aflevering van The Rotterdam Project vloog Patrick naar Afrika om drie maanden af te kicken. Feelgood-einde voor de kijkers thuis, maar het verhaal was natuurlijk nog lang niet klaar. Beau besloot hem te blijven volgen.

Het is fascinerend te zien hoe de Patrick van vorig jaar verwilderd vertelt hoe zwaar het buiten slapen is en de ­Patrick van nu ’s morgens zijn bed opmaakt en het huis stofzuigt. Van hosselende verslaafde is hij nu een man die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft en probeert een bestaan op te bouwen als fotograaf.

Dat Lips vertrouwen in Caveman heeft, komt absoluut door de twee hoofdpersonen en hun onderlinge band. Beau is een integere vriend met goede raad. Patrick ontwapenend en openhartig, je gunt hem direct het allerbeste.

Hoe oprecht Patrick ook vertelt over zijn verslaving en verleden, pas bij het zien van een zwerver die hij van vroeger kent, wordt hij emotioneel. “Ik heb nooit gezien dat mensen hem helpen. Wat me raakt is dat ik die hulp wel heb gekregen. Ik gun het hem ook.”

Dat klinkt in elk geval alsof deze versie van hulp-tv voor­lopig is geslaagd.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden