Plus

In Buitenveldert wordt een esthetische discussie tot op de millimeter gevoerd

Door erosie van de leisteen raakte het gebouw Gelderhof in Buitenveldert zijn gevel kwijt. Twee jaar later is de muur nog steeds niet gerepareerd door een esthetische discussie tot op de millimeter.

De leisteen zichtbaar of verdekt bevestigen, dat is de vraagBeeld Eva Plevier

De bestelling is geplaatst: vanuit China zet binnenkort een schip met aan boord ruim tweeduizend vierkante meter natuursteen koers richting Amsterdam. De stenen zijn bedoeld voor de gevel van Gelderhof, een gebouwencomplex in Buitenveldert, ontworpen door architect Erick van Egeraat.

Met de bevestiging van de gevelstenen moet na twee jaar een einde komen aan de slepende zaak over de nieuwe gevel. Tenminste, als ook de architect blij is met het eindresultaat. En daar lijkt het nog niet op.

Discussie
Toen Gelderhof in 2005 werd opgeleverd, zorgden de grote vlakken leisteen, aangebracht in verticale gevelstroken ­- verschillend in breedte, onderbroken door scheve lijnen - voor de spectaculaire gevel van het gebouw.

Als een soort doorgekraste streepjescode, waar de hand van de veelvuldig bekroonde Erick van Egeraat - die ook The Rock op de Zuidas ontwierp - duidelijk in te herkennen was.

Alleen begon negen jaar later, in het voorjaar van 2014, de leisteen door erosie af te brokkelen. In overleg met de bouwinspectie van de gemeente besloot de VVE om de leistenen geheel te verwijderen, om ongevallen te voorkomen. Daarmee raakte De Gelderhof zijn gevel kwijt.

Wat volgde was een lang proces. Neem alleen al de zoektocht naar een nieuwe steen. Na uitvoerig overleg met de Welstandscommissie en Van Egeraat werd gekozen voor Chinees basalt in diamond black, gevlamd en met staal geborsteld. Maar voordat een definitieve beslissing kon worden genomen werd de steen eerst twee maanden lang bij min dertig graden bevroren, om te kijken of het wel echt de juiste steen was.

Tegeldikte en voegafstand
Dan was er nog discussie over de tegeldikte en de voegafstand. Bouw- en Woningtoezicht had nog wat veiligheidseisen. Het moest niet te duur zijn. De verzekering dekt een deel van de tonnen kostende operatie, maar voor de rest - een exact bedrag wil de VvE niet noemen - draaien de bewoners zelf op.

Volgens Jeroen Plemp van de VvE is er veel discussie geweest maar ligt er nu een goede oplossing waarbij aan de wensen van alle partijen ruimschoots is voldaan. Eind goed, al goed?

Niet echt. "Waar onze laatste discussie is gestopt, meer dan een jaar geleden, is dat men vond dat de stenen op een andere manier bevestigd konden worden dan wij voorstellen," zegt Van Egeraat.

Het draait om de vraag of de nieuwe stenen zichtbaar of verdekt bevestigd worden. Plemp wil niet te veel in de technische details treden, maar volgens hem zie je van de haakjes (8 millimeter, mat en net zo diamond black uitgevoerd als de natuursteen) 'bijna niets'.

Dat is voor Van Egeraat niet goed genoeg. ­Volgens hem heeft de VvE maar één plicht: het oude ontwerp moet netjes uitgevoerd worden. Zonder dat de haakjes zichtbaar zijn.

"De bevestigingsmiddelen waren oorspronkelijk niet in zicht en dat vinden we essentieel. Plaatjes opklikken of zodanig bevestigen dat ze geïntegreerd onderdeel zijn van het gebouw, dat is voor een beetje serieuze architect wel degelijk een thema.

Gelderhof I en IIBeeld Jorris Verboon

Daar waren zij het niet mee eens. Toen hebben wij gezegd: gaat u dan vooral verder, maar wij stemmen er niet mee in."

Auteursrecht
Alleen: de Welstandscommissie is akkoord, de vergunning verleend en de stenen zijn onderweg. Volgens Plemp gaan de plannen gewoon door en zullen 'alle partijen blij zijn met het eindresultaat'.

Daar wil Erick van Egeraat, die zich kan beroepen op het auteursrecht van de architect, niet op vooruitlopen. Hij besluit wat hij gaat doen als de stenen straks daadwerkelijk met haakjes zijn opgehangen. "Je maakt pas een overtreding als je hem maakt, niet als je roept dat je door het rode licht gaat rijden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden