In Bruges ****

Brendan Gleeson en Colin Farrell wachten op de dingen die komen gaan ¿ in rollen die hen op het lijf zijn geschreven. Beeld
Brendan Gleeson en Colin Farrell wachten op de dingen die komen gaan ¿ in rollen die hen op het lijf zijn geschreven.

Regie: Martin McDonagh
Met: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Clémence Poésy, Thekla Reuten

De film heet In Bruges, en dat is Engels voor In Brugge. Het affiche vermeldt er tussen haakjes bij dat Bruges in Belgium ligt. In Bruges is een Britse productie met een stevige Ierse inbreng, niet in het minst in de rolbezetting. Brendan Gleeson en Colin Farrell spelen twee Ierse gangsters die door hun Britse baas naar Brugge zijn gestuurd, en daar moeten wachten op telefonische orders.

We maken kennis met het duo bij de aankomst op het treinstation, en kunnen al snel vermoeden dat er elders iets met hen gebeurd is. Ze horen helemaal niet thuis in een middeleeuwse toeristenbestemming. Als de oudere, wijzere en kalmere Ken neemt Gleeson de door Farrell vertolkte Ray op sleeptouw. Dat is niet eenvoudig, want Ray gedraagt zich als een stuurs jochie.

Hij vraagt of ze iets leuks gaan doen of dat er cultuur aan te pas komt. Ken geniet van Brugge. Ray zegt: als ik uit een dorp kwam, was ik misschien onder de indruk, maar ik kom uit Dublin en ben het niet.

Het is Farrell wel toevertrouwd dergelijke uitspraken te doen, en ze zijn hem bijna letterlijk op het lijf geschreven Toen scenarioschrijver en regisseur Martin McDonagh zijn twee topacteurs had gestrikt, maakte hij van twee Britse boeven twee Ierse boeven.

McDonagh deed nog iets anders: hij gaf Farrell eindelijk een rol waarin zijn specifieke talent optimaal tot zijn recht komt, zoals John Boorman dat met The general eerder voor Gleeson deed. De jonge acteur met de ontwapenende oogopslag was te groot voor Ierland, en kon in Hollywood flink aan de slag, zonder daarbij de standaard-Ier te worden. Toch kon hij - geblondeerd te paard in Oliver Stones Alexander, of broeierig en heetgebakerd in The recruit, S.W.A.T. en Miami Vice - zelden de belofte inlossen. Maar nu heeft Farrell de rol die hem past.

Dankzij de samenkomst van een getalenteerd schrijver als McDonagh, die voor dit filmdebuut met succes op het toneel actief was, en de twee uitstekende acteurs werkt In Bruges op veel fronten erg aanstekelijk. Er valt veelvuldig en luidkeels te lachen met die twee verdwaalde Ieren, die er maar niet in slagen hun mond te houden wanneer ze een dwerg, een dikke Amerikaan of een schilderij van Bosch of Van Eyck zien. Maar de film is meer dan een geslaagde komedie, want natuurlijk komt de last van het verleden naar boven.

En vanzelfsprekend leidt de omgang met de Belgen, onder wie een amusante Thekla Reuten, tot een voorzichtige, wederzijdse toenadering. Het is jammer dat McDonagh er uiteindelijk niet aan ontkomt zijn twee boeven een pistool te geven, waarbij de film even in een hogere versnelling raakt, maar als het stof is neergedaald en de balans kan worden opgemaakt, blijkt in Brugge iets heel bijzonders te zijn gebeurd.

McDonagh won in 2006 een Oscar met zijn korte film Six shooter, en In Bruges onderstreept nog eens dat de Britse filmwereld een groot talent rijker is. (BART VAN DER PUT)

website
trailer

null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden