Plus

In Brooklyn toont Saoirse Ronan in één close-up haar kunnen

Brooklyn gaat over een jonge vrouw die anno 1952 tussen continenten en emoties wordt geslingerd. Het weemoedige gevoel is van alle tijden en universeel herkenbaar.

Bart van der Put
Emery Cohen en Saiorse Rohan in Brooklyn Beeld -
Emery Cohen en Saiorse Rohan in BrooklynBeeld -

Enniscorthy zal nooit het centrum van de wereld worden. Dat is het zeker niet in 1952, wanneer Eilis Lacey besluit te vertrekken. De jonge winkelbediende dankt de kans om weg te gaan aan haar oudere zus, die als boekhoudster een betere betrekking heeft en hun moeder kan onderhouden.

Met hulp van de kerk en een in Amerika gevestigde priester kan Eilis emigreren naar de Ierse gemeenschap in Brooklyn, waar haar een kamer en een baantje wachten.

Ze moet het alleen nog willen. In een lange en verbluffende close-up, zonder woorden of gebaren, weerspiegelt het gezicht van actrice Saoirse Ronan het exacte moment waarop de laatste twijfels bij Eilis verdwijnen.

undefined

Tweede oscarnominatie
Ze heeft haar beste vriendin zojuist naar de danszaal gebracht en aan de vurig gewenste partner geholpen. Ze staat er daarom wat verloren bij, maar dat geeft niet. Dit is het leven in Enniscorthy.

Je ziet haar denken: wil ik hier nog blijven? Nee. De 21-jarige Ronan kreeg haar tweede Oscarnominatie voor de rol - de eerste dankte ze aan haar optreden in Atonement (2007) - en daar zal die even subtiele als expressieve close-up zeker aan hebben bijgedragen.

Vroeg in de film bindt Ronan de kijker met ogenschijnlijk gemak aan het karakter en gevoelsleven van Eilis, maar dat ene moment geeft ook de essentie van Brooklyn weer: dit is een film over hier zijn en naar elders verlangen.

Saiorse Ronan tijdens de Oscar-uitreiking in februari. Beeld anp
Saiorse Ronan tijdens de Oscar-uitreiking in februari.Beeld anp

Kernachtig proza
Brooklyn is gebaseerd op de gelijknamige roman van Colm Tóibín, die in Enniscorthy geboren werd en net als zijn heldin de wereld bereisde. Het scenario van de Britse schrijver Nick Hornby respecteert het kernachtige proza van de Ier en munt uit in dialogen waarin meer betekenis besloten ligt dan wordt uitgesproken. Eilis kiest haar woorden zorgvuldig: wanneer ze in Brooklyn achter de toonbank staat krijgt ze een standje, omdat ze niet gezellig met klanten keuvelt.

Haar gereserveerde karakter kan met lijdzaamheid verward worden, maar voor een jonge vrouw in 1952 zet Eilis grote stappen. Regisseur John Crowley (Boy A) beknibbelde niet op de reconstructie van het tijdsbeeld, waarbij de blinkende Amerikaanse welvaart scherp contrasteert met de eenvoud van Enniscorthy.

Het Ierse stadje Enniscorthy ligt een dikke honderd kilometer ten zuiden van Dublin, in het graafschap Wexford. Het telt elfduizend zielen en kan bogen op een kasteel, een kathedraal en een pottenbakkerij.

undefined

Brooklyn (****)
Regie John Crowley
Met Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson
Te zien in Cinecenter, City, Filmhallen, The Movies, Tuschinski

Nooit sentimenteel, maar oprecht
Daartussen oogt de overtocht in een bedompte kajuit als een beproeving. Met een Amerikaanse kerstscène, waarin verpauperde Ierse arbeiders op liefdadigheid zijn aangewezen, geven de makers nog meer inzicht in de offers die de immigranten brachten.

Het zijn fraaie scènes, die overlopen van de goede bedoelingen, maar ze zijn minder interessant dan de ontwikkeling die Eilis doormaakt. Haar reis wordt verluchtigd met geestige terzijdes, waarin de Ierse humor weldadig werkt, en de nodige romantiek, die nooit sentimenteel wordt en oprecht overkomt.

Door de liefde en de dood wordt de jonge vrouw anno 1952 tussen continenten en emoties heen en weer geslingerd, maar het weemoedige gevoel dat Brooklyn uitdrukt, is van alle tijden en universeel herkenbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden