PlusFotoserie

In beeld: kamp Moria, waar vluchtelingen klem zitten

Toen in 2015 een vluchtelingenkamp werd gebouwd bij het dorp Moria, ging men uit van ongeveer 3000 bewoners. Het zijn er inmiddels ruim 19.000, onder beroerde omstandigheden opgehoopt. Fotograaf Mona van den Berg bracht drie dagen door in het kamp.

Bij gebrek aan ruimte in het kamp bouwen families provisorische tenten en onderkomens aan de randen.Beeld Mona van den Berg

In de nacht van maandag op dinsdag had de Griekse oproerpolitie traangas en water­kanonnen nodig om boze eilandbewoners op afstand van Moria te houden. Overal woedden kleine brandjes en een groep van ongeveer 500 demonstranten probeerde een bouwplaats te bereiken.

Op Lesbos, maar ook op het nabijgelegen Chios, Samos, Kos en Leros, wordt gewerkt aan vertrek- en identificatiecentra, die de Griekse regering al in juli af wil hebben. Die zouden kampen als Moria overbodig moeten maken.

De winter van 2019/2020 is de drukste tot nu toe op Lesbos.Beeld Mona van den Berg

De lokale bevolking is echter bang dat de kleine eilanden op die manier met tienduizenden nieuwkomers worden opgescheept.

Dat drukt op het dagelijks leven in Moria, zag Mona van den Berg begin deze maand, toen ze er in opdracht van Stichting Vluchteling drie dagen doorbracht. “Die spanning is ontzettend voelbaar.”

Op het terrein is maar één arts. Elke dag melden zich nieuwe vluchtelingen, vooral Afghanen.Beeld Mona van den Berg

De fotograaf bezocht vergelijkbare plekken in Venezuela, Rwanda, Libanon en Jordanië, maar een chaos als deze zag ze nog maar zelden. “Dat heeft echt ontzettend veel indruk op me gemaakt”

De situatie is er ongezond, onveilig en uitzichtloos – en dat is die al jaren. Van den Berg: “Er is geen water, geen verwarming, er zijn geen dekens of matrassen. Mensen slapen tussen de ratten.” Schurft is een groot probleem onder de in het kamp verzamelde vluchtelingen.

Na een periode van relatieve rust is het aantal vluchtelingen dat op Griekse eilanden is gestrand, sinds september rap toegenomen.Beeld Mona van den Berg

Elke week honderden nieuwe

Behalve uitzicht is er in Moria volgens Van den Berg ernstig gebrek aan overzicht. Een internationaal gezelschap hulpverleners probeert er weliswaar het beste van te maken, maar dat is niet in staat de ordeloosheid van meer dan 19.000 opeengehoopte vluchtelingen het hoofd te bieden. “En er komen er wekelijks honderden bij.” Daar zitten steeds meer minderjarige kinderen bij, die inmiddels bijna de helft van de populatie vormen.

Hulporganisaties doen hun uiterste best om mate­riële en psychische hulp te bieden en registreren iedereen die binnen komt, hoewel dat nauwelijks te doen is. De wachttijd voor een intake is inmiddels negen maanden.

De EU schiet ernstig tekort, vindt Van den Berg. Nog geen 7 procent van de beloftes uit de Turkijedeal is nageleefd en bijna alle onder­tekenaars van het akkoord houden hun grenzen dicht. Daardoor zitten de bewoners van Moria klem. “Terwijl, 20.000 mensen verdelen over alle lidstaten, dat is echt peanuts.” 

Door de gebrekkige hygiëne hebben ziektes vrij spel. De lokale bevolking vreest een uitbraak van Covid-19.Beeld Mona van den Berg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden