Een meetpaal voor de straling. Buiten de geëvacueerde zone is deze soms hoger dan daarbinnen.

PlusAchtergrond

In beeld: het leven gaat door, zelfs in Fukushima

Een meetpaal voor de straling. Buiten de geëvacueerde zone is deze soms hoger dan daarbinnen.Beeld Daniel Lopez

De fotoreportage Ikigai: reden om te bestaan van de Spaanse fotograaf Daniel López (33) toont de veerkrachtige inwoners van de Japanse prefectuur Fukushima en hoe zij zich hebben aangepast na de kernramp in 2011.

Door die ramp en de tsunami die eraan voorafging moesten tienduizenden mensen huis en haard ontvluchten. Velen zijn nooit teruggekeerd; volgens overheids­cijfers van vorig jaar deed slechts een kwart van de mensen die in de gevaren­zone woonden dat wel.

Wat drijft ze? Waarom zijn mensen teruggekeerd, of juist hiernaartoe verhuisd? En hoe zijn hun gewoontes en eetcultuur beïnvloed door de kernramp? Die vragen inspireerden López tot het maken van deze reportage.

Nieuwe realiteit

Hij reisde de afgelopen drie jaar verschillende keren naar Fukushima en legde de levens van de inwoners vast: de boeren, brouwers en chefs die zich hebben aan­gepast aan de nieuwe realiteit in Fukushima. Ook bezocht hij het rampgebied in de geëvacueerde zone in een straal van 20 kilometer rondom de gesmolten kernreactor in Okuma.

Een metershoge muur en verse aanplant moeten in de toekomst de gevolgen van een tsunami beperken.Beeld Daniel Lopez

Op sommige plekken lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De beelden doen denken aan het halsoverkop geëvacueerde dorpje Pripjat bij de gesmolten kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne.

De kernramp heeft ook buiten de gevarenzone sporen achtergelaten in de landbouw en de gastronomie. Rauw voedsel, zoals groenten en vis, worden nog altijd gecontroleerd op straling. López: “Landbouw hoort bij de cultuur van Fukushima, maar door de catastrofe hebben boeren zich moeten aanpassen en hun land anders moeten gebruiken.”

Wijngaard

Een voorbeeld is de wijngaard Kawauchi Wine Company. Die is na de ramp gebouwd in een gebied dat voorheen bekendstond om veeteelt. Door de straling moesten duizenden dieren worden geslacht. Druiven groeien er echter goed en het heuvelachtige landschap wordt nu bedekt door de ranken van de uitgestrekte wijngaarden.

Een spookwoning in de geëvacueerde zone.Beeld Daniel Lopez

De meeste mensen die hij ontmoette, hadden hun huis vanwege de kernramp – en de tsunami die daaraan voorafging – verlaten, maar zijn inmiddels teruggekomen. “Ik ontmoette ook mensen die voor de ramp helemaal niet in Fukushima woonden, en hierheen zijn verhuisd omdat zij zich willen inzetten voor het getroffen gebied.”

Een van hen is chef Tomoyuki Nakata. Hij woonde ten tijde van de ramp in Tokio, maar verhuisde naar Fukushima met zijn familie om van betekenis te kunnen zijn voor de regio. “Veel mensen in Japan en daarbuiten zien Fukushima door de ramp als iets vies. Vanwege de straling zijn mensen bang voor producten die ervandaan komen. Mensen zoals Nakata zijn hierheen gekomen om te helpen het imago van Fukushima te herstellen.”

Chef Tomoyuki Nakata gebruikt vooral lokale groenten als basis voor zijn menukaart.Beeld Daniel Lopez
De druivenpluk bij de Kawauchi Wine Company, die zich pas vestigde.Beeld Daniel Lopez
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden