Pluscolumn

In Bagdad is het nog veel erger

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Het gemopper is niet van de lucht, maar volgens de consultants van het Amerikaanse bedrijf Mercer valt het nogal mee met de leefbaarheid in Amsterdam. In de nieuwste editie van een jaarlijks onderzoek naar de quality of living in 231 steden staat Amsterdam op een gedeelde elfde plaats met Sydney.

Goed, het is geen plek in de top 10, maar het kan nog veel erger. Vraag dat maar aan de inwoners van Bagdad, dat het twijfelachtige genoegen heeft weer als nummer laatst te eindigen. In Kin­shasa, Brazzaville, Port-au- Prince en Damascus doen ze het ook niet best, maar daar kunnen ze tenminste zeggen dat het in Bagdad nog veel beroerder is.

Voor de goede orde: Mercer kijkt naar steden als vestigingsplaats voor expats. Daarbij wordt gekeken naar tientallen factoren die van invloed zijn op het humeur van de gemiddelde expat, zoals politiek, economie, onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg. Amsterdam scoort onder meer goed op het aanbod van cultuur.

Maar het kan en moet natuurlijk altijd beter, dus samen met de uitslag geven de onderzoekers ook een paar gratis adviezen aan de steden. In het geval van Amsterdam ben je dan geneigd te denken aan een harde aanpak van de hoge parkeertarieven, het afval op straat of de bloeiende handel in drugs, maar daaraan wordt geen woord vuil gemaakt.

Nee, de expats hebben vooral behoefte aan betere musicals. Leuk wat hier in de theaters wordt aangeboden, maar om door te dringen tot de top zal er toch echt uit een ander vaatje moeten worden getapt. Luisteren jullie mee, Albert en Joop? Jullie trekken Amsterdam naar beneden! Wat zeggen jullie? Ja, in Bagdad is het nog erger.

Misschien moeten we het onderzoek van Mercer ook wat rela­tiveren. Het is maar een van de vele oliebollentests die jaarlijks op de wereld worden los­gelaten. Zo publiceert weer een ander Amerikaans bedrijf, A.T. Kearny, jaarlijks een ranglijst van steden op basis van prestaties en potentieel, en daarop bezet Amsterdam weer een 22ste plaats.

En dan is er ook nog de Top ­Cities Index van de marktonderzoekers van Ipsos, die bijna 20.000 volwassenen vroeg naar hun favoriete stad om in te wonen, om te bezoeken en om zaken te doen. Dat leverde Amsterdam een tiende plek op. Op de Smart City Index, gericht op duurzaamheid, technologie, mobiliteit en bestuur, staan we achtste.

Dat ziet er allemaal prima uit, maar de echte problemen liggen op een heel ander terrein, namelijk dat van de lokale frituur. Op de ranglijst van honderd beste cafetaria's, gepubliceerd in de Snackkoerier, is Amsterdam niet terug te vinden. 't Luifeltje in Bergum, De Dikke Draai in Surhuisterveen, Wibo's Eetcounter in Sneek: ze staan er allemaal op.

Wat gaan we dáár aan doen, bestuurders? Ik vermoed dat ­onze expats ook wel een lekker kroketje kunnen gebruiken, na afloop van alweer een belabberde musical.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden