PlusReportage

In Artis is de terroroehoe niet verknipt, maar best lief

De terroroehoe uit Purmerend woont tegenwoordig in Artis en blijkt daar een minder kwaaie pier dan gedacht. Op termijn krijgt hij een vrouw.

Een andere oehoe in Artis, want de terroroehoe hield zich verborgen.. Beeld Edwin Butters/Artis
Een andere oehoe in Artis, want de terroroehoe hield zich verborgen..Beeld Edwin Butters/Artis

Nooit meer komt hij vrij en dat lijkt een zekere berusting gebracht te hebben. De oehoe die met zijn terreur vorig jaar het dorp Kwadijk in de gemeente Purmerend in de greep hield, zit in de uilenruïne in Artis stoïcijns achter een bosje en weigert daar achter vandaan te komen.

Geen geflap van woeste vleugels. Geen blinkende snavel, scherp als een mes, die in een flits toeslaat. Slechts een veertje steekt boven het bladerdak uit. Is dit werkelijk de beruchte en gevreesde terroroehoe?

"Hij laat zich niet graag zien," zegt dierenarts en Artis-vogelexpert Frank Verstappen.

Schaamte misschien: om dat dorp waarvan de inwoners wekenlang alleen gewapend met een paraplu de straat op durfden. De oehoe verwondde meer dan vijftig mensen, waarvan velen aan hun hoofd. Tot in de VS volgden media de sage rond deze 'terror owl'.

In Artis moesten ze zodoende eerst maar eens kijken of ze deze oehoe wel wilden hebben, toen de gemeente Purmerend de dierentuin onlangs benaderde.

Verknipt type?
Verstappen ging hoogstpersoonlijk poolshoogte nemen in de tijdelijke vogelopvang Wings of Change in Andijk om te zien of we hier niet met een 'verknipt type' te maken hebben. Verstappen vond echter gek genoeg een bijzonder handelbare vogel.

De dierenarts werd genegeerd in de volière, en dat is goed bij oehoes, want dat is hun natuurlijk gedrag. De oehoe 'deed zijn ding', aldus Verstappen. "Hij was totaal niet op mij gericht."

Een held dus eigenlijk, die Verstappen, want wie zou zich in godsnaam vrijwillig in een kooi willen laten opsluiten met een vogel die de bijnaam 'terroroehoe' draagt?

Verstappen ziet dat anders. Vogels ziet hij elke dag en het verhaal van de terroroehoe is treurig. Het dier is onbegrepen. Dat zit zo: het idee bestaat dat deze oehoe ooit door mensen is gehouden.

Zodoende is hij de mens met eten gaan associëren. Zijn aanvallen waren geen aanvallen, maar het gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De vogel zocht waarschijnlijk de handschoen van een valkenier.

Klauwen
De nietsvermoedende Kwadijker die 's avonds op straat ineens werd aangevallen, zag slechts een waargeworden Hitchcockfilm. Verstappen doet het voor met de vingers gekromd tot klauwen. "Een oehoe landt met zijn klauwen recht voor zich uit," zegt hij.

"Samen met die wapperende vleugels erbij ziet dat er indrukwekkend uit. Het maakt mensen aan het schrikken. Ze zullen proberen weg te rennen, of maken afwerende bewegingen en rare geluiden. Zo'n oehoe denkt dan ook: wat is dit? Dan kan het tot verwondingen komen."

De terroroehoe maakte begin 2015 gedurende langere tijd de inwoners van Kwadijk in Noord-Holland het leven zuur met meer dan vijftig aanvallen.

In maart 2015 werd hij gevangen door een valkenier en ondergebracht in een tijdelijke opvang, omdat de situatie onhoudbaar was geworden. Sinds een maand zit de oehoe in Artis, waar hij mag blijven.

Vrouwtje
In Artis zit de oehoe naast de oehoe die er al woonde. Het zijn allebei mannetjes, dus ze zitten niet bij elkaar. Op termijn wordt er een vrouwtje voor de terroroehoe gezocht, waar de vogel, volgens de dierenarts, zeer waarschijnlijk gewoon aardig voor zal zijn.

In het wild leven kan hij niet meer. "Dan gebeurt opnieuw wat in Purmerend gebeurde," zegt Verstappen.

De dierentuin zegt tot slot niet van plan te zijn om op het plaatje naast het verblijf van de oehoe te vermelden dat het hier om de 'terroroehoe' gaat.

"Zo noemen we hem zelf ook niet," zegt Verstappen. "Hier is hij gewoon oehoe." Voor wie toch zeker wil weten dat hij bij de juiste oehoe staat: het is de vogel in het rechterverblijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden