PlusAchtergrond

In animatieserie Dropje kan elke kleuter zich verliezen

Vanaf maandag zendt de NTR Dropje uit, een nieuwe, dure kleuterserie over een pluizig stuk speelgoed dat in de ‘alleswinkel’ vrolijke avonturen beleeft met kinderen. De winkel­juffrouw wordt gespeeld door Imanuelle Grives.

De winkel­juffrouw in Dropje wordt gespeeld door Imanuelle Grives.Beeld AFP

“Het is geen jongen, het is geen meisje, het is geen knuffel, het is gewoon… zichzelf! Het is gewoon Dropje!”

Zo wordt Dropje geïntroduceerd in de nieuwe, 26-delige kleuteranimatieserie, die de NTR vanaf maandag uitzendt op NPO 3. De serie – een combinatie van ‘puppeteering’ en live-action – is bedacht door de Vlaamse Meikeminne Clinckspoor, die in 2017 de fijne jeugdfilm Cloudboy maakte. Clinckspoor regisseerde ook de meeste afleveringen, Maarten van Voornveld en Lilian Sijbesma ­namen de rest voor hun rekening.

Dropje is dit voorjaar opgenomen in een enorme hal op een bedrijven­terrein bij station Sloterdijk, die onderdak bood aan tal van sets (straten, huizen) en een enorme hoeveelheid rekwisieten. Tijdens de lange op­namedagen zorgden verschillende poppenspelers er met stokjes (rigs) voor dat Dropje op het juiste moment de juiste beweging maakte. Er zijn verschillende Dropjes in omloop, elk met een andere gezichtsuitdrukking. De stokken en (de handen van) de poppenspelers zelf worden later dan weer digitaal uit het beeld verwijderd door een bedrijf in Spanje.

“Dat wegpoetsen is een precies, tijdrovend proces,” aldus Clinckspoor, “want ik ben een detailfucker. Dat is nodig om een tijdloze, universele wereld te creëren, die visueel een lust voor het oog is en waar jonge kinderen zich volledig in kunnen verliezen.”

Alle afleveringen duren een minuut of zes en verlopen volgens een vast stramien: een kind en een volwassene stappen de ‘alleswinkel’ binnen, een winkel waar alles te koop is wat je maar kunt bedenken. En doordat Dropje zo nieuwsgierig en vindingrijk is, beleeft hij elke dag weer een nieuw avontuur met de kinderen die langskomen.

Op zijn eigen, geheel onlogische en grappige manier weet Dropje kinderen steeds weer uit vreemde situaties te redden. ‘Ook al gaat het soms wat raar, Dropje krijgt het voor elkaar.’

Er was één probleem waar zelfs Dropje geen oplossing voor had: toen af­gelopen zomer de laatste hand werd gelegd aan de montage, werd Imanuelle Grives, die in alle 26 afleveringen de winkeljuffrouw speelt, in België gearresteerd omdat ze op het festival Tomorrowland rondliep met een enorme hoeveelheid drugs. Inmiddels is ze tot een celstraf van twee jaar veroordeeld, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Discussie over Grives

De arrestatie van Grives leidde intern tot ‘best wat discussie’, maar de NTR besloot Dropje gewoon uit te zenden. “Het is een waardevolle kleuterserie en we vinden het belangrijk die op televisie te brengen, ook nu Imanuelle in opspraak is geraakt,” aldus NTR-eindredacteur Marina Blok. “We denken bovendien dat ouders goed in staat zijn onderscheid te maken tussen een actrice en de rol die ze speelt.”

Het zal zeker ook een rol hebben gespeeld dat Dropje geen goedkoop project is. De serie kon alleen worden gemaakt in samenwerking met de Belgische zender Ketnet en het Spaanse TVE en wordt ook in Latijns-Amerika uitgezonden.

Clinckspoor: “Dropje laat de kleine wereld van het jonge kind in al haar grootsheid zien. Het is herkenbaar voor elk kind van 3 tot 6 jaar. Sterker, mijn zoontje is 2 jaar oud en die zegt nu ook al de hele tijd ‘Poppoppop ­kijken’.”

Dropje, vanaf 9/12 elke werkdag om 07.00 uur bij de NTR op NPO 3. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden