Schuim

In Amsterdam schreeuwen er altijd wel een paar. Hier niet

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: lancering Abcoude Magazine.

Suzanne en Han van Blokland, eigenaren van De Witte Dame, en acteur Bartho Braat (r): 'Als ik het silhouet van die twee kerktorens zie, denk ik: ah, weer bijna thuis.' Beeld Schuim
Suzanne en Han van Blokland, eigenaren van De Witte Dame, en acteur Bartho Braat (r): 'Als ik het silhouet van die twee kerktorens zie, denk ik: ah, weer bijna thuis.'Beeld Schuim

In Abcoude is het schitterend wonen. Dat wilden we allemaal wel - als er maar een metro stopte.

Zelf noemen ze het een rollator-bakfietsdorp. Aan de ene kant de oorspronkelijke bewoners, zij die het geld van de Amsterdamse tweeverdieners konden weerstaan en hier van hun oude dag genieten (erfgenamen blij).

En dan de Amsterdammers die het beu waren 's avonds telkens een half uur naar een parkeerplek te moeten zoeken, en je staat toch binnen twintig minuten op de Dam, weet je.

Ik ben in het statige boetiekhotel De Witte Dame, waar het Abcoude Magazine wordt gepresenteerd, want ze hebben een hoop in Abcoude, zeker als je van rustiek en fietsen houdt, maar een eigen tijdschrift had het dorp nog niet, en ook Abcoude Magazine is eenmalig.

Op de tafels staan alleen flessen met water. Terwijl Kasper van Kooten zijn column in het blad toch echt afsluit met: 'Wat kan dit dorp drinken, zeg.'

Naast de flessen water staan bakjes met zoutjes die vanaf een afstandje op gedroogde bloemen lijken, maar dat is een kwestie van dooreten.

Het is hier allemaal meteen een stuk beschaafder. In Amsterdam schreeuwen er altijd wel een paar bovenuit. Hier niet. Hier staan mensen in een ruimte en praten met elkaar. Vaak gaat dat over een bouwproject. Hun dictie, hun kleding, het is allemaal even statig. Alleen Bartho Braat daagt een sjaal met veel kleuren, maar die is dan ook acteur.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Een beetje saai is het wel, eigenlijk als Abcoude zelf. Sereen, prachtig, gemoedelijk, maar je komt er toch vooral om doorheen te rijden, om een mooie zomerzondag.

Jeroen Dirks en Nienke Meek kregen het idee na een partij hockey: er moet een monument komen voor Abcoude, een magazine voor op de koffietafel, van echt papier, gewoon om even rustig te gaan zitten en te lezen.

Het was een absurd avontuur en een sprong in het diepe en slapeloze nachten en ondertussen moesten ze in het dorp elke keer uitleggen dat ze geen setje zijn, maar nu is het er, het Abcoude Magazine.

Dirks: "Voor mij is het een cadeautje. Een cadeautje dat u moet kopen."
Tijdens de naborrel word ik uitgenodigd toch vooral terug te komen met De Feestweek, in de zomer, want dan is het bal in Abcoude. Met drank en zo? Echt lam?

"De hele week," zegt Marianne Sturman, "Jos bijvoorbeeld, elk jaar, elke dag. Zijn vrouw gaat die week altijd op vakantie, want Jos is toch niet aanspreekbaar." Geen idee verder wie Jos is, maar vanavond werd hij node gemist.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat lancering Abcoude Magazine
Waar boetiekhotel De Witte Dame, Stationsplein, Abcoude
Wie Jeroen Dirks, Nienke Meek, Bartho Braat, en geïnterviewden en sponsors van Abcoude Magazine
Wanneer woensdag 30 november, van 18.00 uur tot 20.00 uur
Drank en spijs **
Sfeer **
Hans wist niet dat FC Utrechtsupporters Amsterdam Abcoude-Noord noemen

Journalist Jeroen Dirks en fotograaf Nienke Meek, makers van Abcoude Magazine, geen setje Beeld Schuim
Journalist Jeroen Dirks en fotograaf Nienke Meek, makers van Abcoude Magazine, geen setjeBeeld Schuim
Adverteerders. David Gans van assurantiekantoor Gans van Duivenbode en Ernst Koot van de Plus Supermarkt Beeld Schuim
Adverteerders. David Gans van assurantiekantoor Gans van Duivenbode en Ernst Koot van de Plus SupermarktBeeld Schuim
Gertjan Broek, die werd geïnterviewd over een knokpartij tussen de NSB en NSDAP in 1936, Karin Tjeerdema, vormgever van het blad, en haar man Gerben Post (r) Beeld Schuim
Gertjan Broek, die werd geïnterviewd over een knokpartij tussen de NSB en NSDAP in 1936, Karin Tjeerdema, vormgever van het blad, en haar man Gerben Post (r)Beeld Schuim
Nathal Bakker (Raad-Huis makelaardij) en Leon Kleynen, de vader van Jesper, de YouTuber die op de cover staat. Jesper is in Vietnam Beeld Schuim
Nathal Bakker (Raad-Huis makelaardij) en Leon Kleynen, de vader van Jesper, de YouTuber die op de cover staat. Jesper is in VietnamBeeld Schuim
Marianne Sturman (Moneypenny) en Jan Derkman, de enige notaris in het dorp. Das los, het is na zessen Beeld Schuim
Marianne Sturman (Moneypenny) en Jan Derkman, de enige notaris in het dorp. Das los, het is na zessenBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden