'In Amsterdam juist minder overlast eikenprocessierups'

Het voorjaar van 2017 zou wel eens het seizoen van de eikenprocessierups kunnen worden, stelt het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen. Dat betekent extra overlast, maar niet in Amsterdam, aldus de GGD.

In Amsterdam is de rups sinds 2009 aanwezig.Beeld anp

De landelijke verwachting is gebaseerd op het grote aantal eikenprocessievlinders dat dit jaar is gevangen. Het kenniscentrum spreekt van grote overlast volgend jaar.

"Het is aannemelijk dat de sterke toename van het aantal vlinders zich volgend jaar vertaalt in een sterke toename van het aantal eikenprocessierupsen en er daarmee toename van overlast voor mens en dier te verwachten is," aldus het kenniscentrum op de website Nature Today.

Wat de oorzaak is van de toename is nog onduidelijk. Mogelijk zijn er minder nesten bestreden. "Als nesten niet worden geruimd kan er een vervijfvoudiging van de populatie ontstaan in het daarop volgende jaar."

Beheersplan
Amsterdam ruimt die nesten wel en verwacht daarom juist tegen de landelijke trend in te gaan, zegt een woordvoerder van GGD Amsterdam. "Het beheersplan verschilt erg tussen de verschillende gemeenten. In Amsterdam hanteren we een heel actief beheersplan. We inspecteren intensief en behandelen preventief in gebieden waar veel mensen komen. We hopen dus juist dat de daling doorzet of dat de situatie op zijn minst gelijk blijft."

Op deze interactieve kaart van GGD Amsterdam is te zien waar de afgelopen jaren nesten van de eikenprocessierups gevonden zijn. De insecten bevinden zich met name in het Amsterdamse Bos, de Watergraafsmeer en Zuidoost.

Noordelijke provincies
De grootste toename van het aantal vlinders heeft zich dit jaar voorgedaan in de noordelijke provincies. In Drenthe, Friesland en Groningen werden ruim drie keer zoveel eikenprocessievlinders gevangen.

De rups heeft brandharen die huid, ogen en luchtwegen irriteren. Zo'n 25 jaar geleden dook de eikenprocessierups op in Noord-Brabant. Sinds die tijd heeft het insect zich verder verspreid over het land. In Amsterdam is de rups sinds 2009 aanwezig.

Screenshot interactieve kaart Eikenprocessierups AmsterdamBeeld GGD Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden