In Amsterdam bijna geen koophuis meer te krijgen

Door de krappe markt is het aantal verkochte woningen in de stad plotseling gedaald, met ruim 27 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. 2389 huizen wisselden van eigenaar, iets meer dan twee procent minder ten opzichte van een jaar eerder.

Ton Damen
Ger Hukker (rechts) Beeld anp
Ger Hukker (rechts)Beeld anp

Dit heeft makelaarskoepel NVM donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de verkoopcijfers van de makelaars in het eerste kwartaal van dit jaar. De raadselachtige verkoopdaling in Amsterdam is dit keer juist niet ingegeven door de zwakke markt.

Volgens de makelaars komt de verkoopdaling door het 'droogkoken' van de markt, zo zei NVM-voorzitter Ger Hukker in het Hilton Hotel in Amsterdam. De markt is zo oververhit dat de prijzen de pan uit rijzen. De woningen die te koop staan, gaan als warme broodjes over de toonbank. De transacties stokken alleen maar omdat de huizen er niet zijn.

Koophuizen in Amsterdam zijn in een mum van tijd verkocht. De tijd dat een woning in de hoofdstad te koop staat daalde veertig procent vergeleken met een jaar geleden.

Twintig procent hogere prijs
Als de huizen er zijn, willen de kopers er ook wel dik voor betalen, zo blijkt uit de cijfers. De prijzen van koopwoningen in de stad stegen in de krappe woningmarkt 3,4 procent ten opzichte van het vorig kwartaal, twintig procent meer vergeleken met vorig jaar, signaleert de NVM. Ook de vierkante meterprijs klom nog ruim drie procent in het laatste kwartaal, veertien procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.

Landelijk stegen de huizenprijzen 5,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015, tot 225.000 euro. Dat is een procent meer dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ook neemt het aantal woningverkopen landelijk nog altijd toe.

De kopers hebben, aldus Hukker, steeds hogere prijzen voor het wonen in oude stadscentra. Dat is goed te zien in Amsterdam, maar ook in andere oude steden is de trek naar de historische binnenstad groot.

Bij NVM-makelaars verwisselden in het eerste kwartaal 34.810 koopwoningen van eigenaar, bijna een vijfde meer dan een jaar geleden. Het is al het elfde opeenvolgende kwartaal dat het aantal transacties hoger ligt dan een jaar eerder.

Herstel zet door
Vooral nieuwbouwhuizen waren flink meer in trek. "De mate waarin het herstel landelijk voortzet, is licht verrassend,'' stelt Hukker. Hij schrijft die ontwikkeling vooral toe aan de aanhoudend lage hypotheekrente.

De huizenprijzen laten landelijk al lange tijd een stijgende lijn zien. Hier gaat het om een reeks van negen kwartalen. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt landelijk ruim 9 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 11,3 procent hoger dan op het dieptepunt.

De makelaarsvoorman verwacht dat ook het tweede kwartaal van 2016 positief zal uitpakken. Hij gaat uit van 10 tot 15 procent meer huizendeals in vergelijking met de maanden januari, februari en maart. De prijzen zullen naar verwachting kwartaal op kwartaal tenminste 1 procent stijgen.

Obstakels
Wel blijven de regionale verschillen groot. In de oververhitte grote steden kunnen de prijzen zo 5 procent oplopen, er zijn ook gebieden waar ze nagenoeg gelijk zullen blijven.

Er zijn nog wel obstakels die verbetering van de doorstroming op de markt in de weg staan. Zo kampen nog altijd 800.000 huishoudens met een woning die 'onder water' staat. Hun huis is op de markt minder waard dan hun hypotheekschuld. Ook lijkt de verhuisbereidheid onder 50-plussers af te nemen, omdat die door beperkende regelgeving soms moeite hebben hun hypotheek rond te krijgen.

Verder hebben jongeren en singles soms veel problemen om voldoende eigen geld bij elkaar te verzamelen om een huis te kunnen kopen. Omdat zij flexibel werken willen banken hen vaak geen hypotheek verstrekken. De makelaars roepen de overheid op van dit soort punten werk te maken.

Bekijk hieronder de verkoop- en prijsontwikkelingscijfers in enkele regio's binnen de randstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden