In Amsterdam bestaat vrijwel geen straatprostitutie meer

Straatprostitutie komt in Amsterdam nog amper voor, meldt burgemeester Eberhard van der Laan. De belangenvereniging voor sekswerkers, Proud, vraagt zich af of dit positief is. 'De meest kwetsbaren verdwijnen zo uit het zicht.'

Nouschka van der Meijden
Tot 2003 had Amsterdam een tippelzone aan de Theemseweg in het Westelijk Havengebied Beeld ANP
Tot 2003 had Amsterdam een tippelzone aan de Theemseweg in het Westelijk HavengebiedBeeld ANP

In 2014 werden in Amsterdam nog 17 registraties van tippelen gedaan bij de politie. In 2015 daalde dit naar negen en voor het afgelopen jaar (tot oktober) staat de teller op zes. Dat heeft Van der Laan per brief aan de gemeenteraad laten weten.

Op het eerste gezicht goed nieuws, aangezien de stad geen legale tippelzone meer kent. Tot 2003 bestond in Amsterdam een tippelzone op de Theemsweg in het Westelijk Havengebied, maar deze werd gesloten vanwege de vele problemen die ontstonden door de afgelegen ligging van het gebied. Sindsdien treedt de Amsterdamse politie streng op tegen tippelende vrouwen.

Uit het zicht
Volgens Proud is de consequentie van dit verbod dat de kwetsbaarste mensen in de prostitutie uit het beeld van hulpverleners en toezicht verdwijnen. "Dat de tippelzones zijn verdwenen, betekent niet dat de sekswerkers opeens veilig zijn," zegt een woordvoerder van Proud.

"Op straat zie je vaak mensen die nergens anders terechtkunnen. Bijvoorbeeld omdat ze niet genoeg geld verdienen om een raam te huren of omdat ze niet binnen het plaatje passen van een bordeel."

Dit kunnen drugsverslaafden zijn, maar bijvoorbeeld ook transgenders die niet makkelijk ergens anders terechtkunnen. "Het verbod op straatprostitutie betekent niet dat deze mensen verdwijnen, maar ze verdwijnen wel uit het zicht. Je ontzegt hen toegang tot de legale arbeidsmarkt."

06-prostitutie
Volgens Proud kiezen deze mensen vaak voor illegale peeshotels of 06-prostitutie. Via sms spreken ze met klanten af op bijvoorbeeld het station. "Op dat moment ben je volledig overgeleverd aan bij wie je in de auto stapt," zegt de woordvoerder van Proud. "Er is geen sociale controle van collega's of de kans om met anderen de risico's en ervaringen te bespreken." In een tippelzone zou deze controle er wel zijn.

Veldwerk Amsterdam, een organisatie die mensen met psychiatrische problemen opspoort en zorg biedt, geeft in de brief van de burgemeester ook aan dat de gevallen van straatprostitutie die bekend zijn, druggerelateerd waren. De locatie van deze tippelaars hing samen met de locatie van dealergebieden. 'Wanneer de dealergebieden zich vanwege politieacties verplaatsen, verplaatsen deze vrouwen zich ook,' schrijft Van der Laan.

GroenLinks
"Een andere optie is uitwijken naar een andere stad," zegt Proud. "Maar op veel plekken in Nederland zijn tippelzones gesloten. En in Utrecht, waar er nog wel een te vinden is, geldt een wachttijd van soms wel vier jaar voor mensen buiten de stad. Bovendien hebben we te maken met een groep voor wie zelfs een treinkaartje naar Utrecht te duur kan zijn."

In 2006 pleitte GroenLinks voor de heropening van een tippelzone in Amsterdam toen ook Den Haag en Rotterdam op het punt stonden hun zones te sluiten. Alles overlaten aan Utrecht noemde de partij toen 'het probleem over de schutting kieperen'. Dit voorstel kreeg toen echter geen navolging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden