In Amsterdam belandt aangifte het vaakst in prullenbak

De kans dat er geen vervolg wordt gegeven aan een aangifte van een misdrijf is het grootst in Amsterdam. Bijna tweederde van de aangiftes (64,8 procent) in Amsterdam belandt na screening direct in de prullenbak.

Bij vervolgonderzoek moet worden gedacht aan een opsporingsonderzoek naar de verdachte, buurtonderzoek of het bekijken van camerabeelden. Beeld ANP
Bij vervolgonderzoek moet worden gedacht aan een opsporingsonderzoek naar de verdachte, buurtonderzoek of het bekijken van camerabeelden.Beeld ANP

Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de politie.

Elders in Nederland ligt dit percentage lager. Van de bijna 921.000 geregistreerde misdrijven in Nederland vorig jaar leidde 56 procent niet tot vervolgonderzoek. Bij vervolgonderzoek moet worden gedacht aan een opsporingsonderzoek naar de verdachte, buurtonderzoek of het bekijken van camerabeelden.

Het hoge aantal afgewezen aangiftes in Amsterdam heeft deels te maken met grootstedelijke problemen. De Amsterdamse politie noemt zelf 'ontwikkelingen als radicalisering, terrorisme en de vluchtelingenstroom een fundamentele verzwaring van de politietaken in de stad.'

Den Haag en Rotterdam
Opvallend is dat twee andere grootstedelijke regio's, Rotterdam (54 procent van de aangiftes afgewezen) en Den Haag (48,5 procent) het juist relatief goed doen. Hier spelen deels dezelfde problemen als in Amsterdam.

Volgens een politiewoordvoerder zijn in Amsterdam nog een aantal specifieke factoren van toepassing. Zo stijgt het aantal inwoners in Amsterdam veruit het hardst.

Toeristen
Bovendien komen er steeds meer toeristen en andere bezoekers naar de stad. "Amsterdam heeft te maken met zo'n 17 miljoen bezoekers per jaar," verklaart een politiewoordvoerder. "Met alle respect, maar steden als Rotterdam en Den Haag halen dat soort aantallen bij lange na niet."

En juist die toeristen en bezoekers worden meer dan gemiddeld het slachtoffer van criminaliteit. "Denk aan beroving, vermiste spullen, dingen die gestolen worden uit hun hotelkamer," aldus de politiewoordvoerder.

Daarbij, aldus de eenheid, liggen de prioriteiten in Amsterdam anders dan elders in het land. Dat heeft te maken met het grote aantal evenementen en demonstraties, nieuwe handhavingsvraagstukken zoals straatintimidatie en hufterig verkeersgedrag, de aanpak van onderwereldproblemen en het binnenstadoffensief.

Lees ook: Hoofdcommissaris politie: 'We hebben de grens bereikt'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden