In Amsterdam 18.000 mensen uit de bijstand, in Rotterdam 15.000

Amsterdam en Rotterdam hebben de afgelopen vier jaar samen 33.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen.

In Amsterdam gingen 18.000 mensen aan het werk vanuit een bijstandsuitkering. Dat is volgens Vliegenthart bovengemiddeld. Beeld anp
In Amsterdam gingen 18.000 mensen aan het werk vanuit een bijstandsuitkering. Dat is volgens Vliegenthart bovengemiddeld.Beeld anp

Rotterdam bereikte dat met deels streng beleid, Amsterdam juist met een vriendelijke aanpak. Beide steden zijn tevreden over de resultaten.

Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft 23.000 Amsterdamse werkzoekenden in de afgelopen vier jaar aan een baan geholpen. Daarvan gingen er zo'n 18.000 aan het werk vanuit een bijstandsuitkering.

Volgens wethouder Arjan Vliegenthart (sociale zaken) scoort de hoofdstad daarmee bovengemiddeld.

Amsterdam heeft de afgelopen jaren meer aandacht besteed aan mensen die minder kans hebben op een baan. "Deze cijfers laten duidelijk zien dat je met vriendelijk doen minstens zo veel mensen verder helpt als met streng doen," aldus Vliegenthart.

De hoofdstad begint binnenkort met een proef waarbij mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en 200 euro per maand mogen bijverdienen.

Rotterdam
In Rotterdam werden ruim 15.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Dat is meer dan de 12.000 die het stadsbestuur als doelstelling had. Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar in absolute zin het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald.

Rotterdam verklaart deze cijfers deels door het strenge beleid dat de stad voert. Zo kunnen geschikte nieuwkomers in de bijstand soms verplicht worden tot werk in de buitenruimte.

"Streng? Ik noem het rechtvaardig. Het Rotterdamse beleid is gericht op uitstroom naar werk. Thuiszitten is geen optie," zegt wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid). "Wij kijken vooral naar wat mensen wel kunnen. Soms is dat een betaalde baan, soms vrijwilligerswerk."

Uitzendbureau
Rotterdam probeert de instroom naar de bijstand te beperken. Zo worden mensen aan het einde van hun ww-uitkering nog eens extra begeleid bij het zoeken naar werk en gaan ze bijvoorbeeld via een uitzendbureau aan de slag in de kassen.

Verder controleert Rotterdam intensief op bijstandsfraude. De afgelopen vier jaar zijn er 2150 uitkeringen beëindigd vanwege fraude of per abuis verkeerd verstrekte gegevens.

Lees verder: Welke aanpak bij bijstandsgerechtigden werkt?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden