In Almere geliquideerde 'Ali' achter beruchtste aanslag Iran

De elektricien 'Ali Motamed' (56) die volgens justitie op 15 december 2015 door Amsterdammers is geliquideerd in Almere, was in werkelijkheid vrijwel zeker de in Iran ter dood veroordeelde aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi.

Paul Vugts
Begin jaren negentig kreeg Reza Kolahi Samadi een verblijfsvergunning op naam van Ali Motamed. Beeld -
Begin jaren negentig kreeg Reza Kolahi Samadi een verblijfsvergunning op naam van Ali Motamed.Beeld -

Hij was in Nederland onder een schuilnaam een nieuw leven begonnen.
Reza Kolahi Samadi wordt beschouwd als hoofdverantwoordelijke voor de bomaanslag op 28 juni 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran, tijdens een top van partijleiders.

Bij die 'grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran' vielen 73 doden, onder wie opperrechter ayatollah Mohammad Behesthi: de tweede man achter ayatollah Ruhollah Khomeini toentertijd, en vier ministers.

Herdacht
De aanslag wordt in Iran jaarlijks groots herdacht. Ook is er een fors mausoleum ter nagedachtenis aan de slachtoffers, zijn in Teheran en andere steden pleinen vernoemd naar het 'Hafte Tir'-bombardement en is een herdenkingspostzegel uitgebracht voor 'de martelaren' van de aanslag.

Reza Kolahi Samadi zou als student een baantje hebben weten te bemachtigen als geluidstechnicus in het complex waar hij de aanslag pleegde. Hij was een prominent lid van de sjiitische 'verzetsbeweging' Mujahedeen-Khalq (letterlijk: heilige strijders van het volk) voor hij in de jaren tachtig als politiek vluchteling naar Nederland kwam.

Begin jaren negentig kreeg hij een verblijfsvergunning op naam van Ali Motamed. In Iran werd hij bij verstek veroordeeld tot de dood door ophanging.

Hij werd internationaal gezocht en volgens zijn weduwe was zijn foto recentelijk getoond in dertig Iraanse media. Hij was de laatste jaren bang te worden vermoord en wilde niet dat zijn foto op sociale media zou worden geplaatst.

Zoon van zeventien
Zijn weduwe denkt dat Iran achter zijn liquidatie moet zitten, een vriend vermoedt dat de Iraanse regering of de Mujahedeen-Khalq hem hebben laten executeren.

Tot enkele jaren geleden wist zelfs zijn vrouw naar eigen zeggen niet wie Ali Motamed werkelijk was. Toen hij eind 2015 werd geliquideerd was zijn enige zoon zeventien.

Zijn vriend Massoud Kashmiri, met wie hij later samen zou zijn gezien in Duitsland, in Keulen en Hamburg, wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op 30 augustus 1981 op het kantoor van de toenmalige Iraanse president Mohammad Ali Rajai en minister-president Mohammad Javad Bahonar - die allebei werden gedood.

Dat Reza Kolahi Samadi doodgemoedereerd een nieuw leven heeft kunnen beginnen in Nederland kan leiden tot een hevige diplomatieke rel met Iran.

Vanuit een rijtjeshuis in de Hendrik Marsmanstraat in Almere leidde 'Ali Motamed' een rustig bestaan als elektromonteur, die bij de politie geheel onbekend was. Gezien zijn achtergrond lijkt een politiek motief voor de liquidatie het meest voor de hand te liggen, want ook uit het uitvoerige rechercheonderzoek rezen geen andere motieven op.

De Twins
De twee Amsterdamse verdachten van het uitvoeren van de moord stonden vrijdagmiddag voor het eerst voor de rechtbank in Lelystad. Het gaat om Anouar A.B. (28) en Moreo M. (35).

Anouar A.B. is een jongere broer van 'de Twins', criminelen uit Amsterdam-West. Zelf maakte hij deel uit van de Top 600. Moreo M. is een eerder veroordeelde crimineel uit Amsterdam-Zuidoost.

Ze kwamen in beeld van de recherche doordat hun versleutelde PGP-Blackberry's tot drie keer toe meereisden met auto's die de daders van de aanslag hadden gebruikt, waaronder een gestolen BMW die in de regio Utrecht was aangeschaft.

Lees ook: Reconstructie van de moord op Ali Motamed: 'De derde dag was zijn geluk op'

Vanuit een rijtjeshuis in de Hendrik Marsmanstraat in Almere leidde 'Ali Motamed' een rustig bestaan als elektromonteur. Beeld Politie
Vanuit een rijtjeshuis in de Hendrik Marsmanstraat in Almere leidde 'Ali Motamed' een rustig bestaan als elektromonteur.Beeld Politie

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden