Plus

In actie tegen braspartijen van criminelen

Feesten en clubs met viptafels zijn dé plekken in de stad waar criminelen zich profileren en - ook letterlijk - met geld smijten. Zonder enige terughoudendheid of gêne. De Amsterdamse recherche wil maatregelen.

Paul Vugts
Recherche wil aanpak viptafels op feesten. Beeld Wendy van Santen en Hans Bolleurs
Recherche wil aanpak viptafels op feesten.Beeld Wendy van Santen en Hans Bolleurs

Het leek criminele coffeeshophouders wel een goed idee voor een bruiloft in Marokkaanse stijl het kersverse echtpaar met een helikopter in te vliegen bij een geliefde vipfeestlocatie in de Amsterdamse binnenstad. Eenmaal geland zou het stel op kamelen rondparaderen - alvorens het glitterfeest te vieren in een omgeving die de organisatoren als chic beschouwden.

Jammer dat de trouwerij op Koningsdag was gepland, zodat een vliegverbod gold. Het plan moest worden omgegooid.

Soms staan de viptafels in clubs of feestzalen op een verhoging, waarvandaan de uitverkorenen letterlijk geld strooien naar de gewone stervelingen achter de afscheiding.

Een groep Albanese criminelen had prostituees uit Engeland ingevlogen ter verhoging van de feestvreugde in hun elitedomein.

Blingblingfeesten
Viptafels in de bekende clubs en feestzalen gaan weg voor honderden tot duizenden euro's per avond. In sommige clubs mag de rekening contant worden afgerekend. Hoofdinkomsten voor de verhuurder zijn de vele flessen champagne en sterkedrank, à honderden euro's, aangevoerd in de koelers - liefst met spuitend siervuurwerk aan de flessenhals. Om de ver- houdingen in balans te houden, is het de tafelheren veelal verplicht een minimumaantal vrouwen uit te nodigen. Daar houden de eisen doorgaans wel zo'n beetje op.

De afdeling Zware Criminaliteit van de Amsterdamse recherche constateert dan ook dat zich rond de viptafels tijdens blingblingfeesten volop criminelen verzamelen die hun zwarte geld rijkelijk laten rollen in zaken zoals Dido Events aan de Jan van Galenstraat, Club Air in de Amstelstraat - waar buurman Abe vorige week is gesloten -, The Box (voorheen The Sand) op Sloterdijk en Club DNA aan de H.J.E. Wenckebachweg in Oost, achter de Bijlmerbajes.

Het vertoon van haar 'doelgroep' op zich is de rechercheurs een doorn in het oog.

Fouilleren
Daar bovenop is het wachten op schietpartijen, als juist de criminele 'vips' ongemoeid worden doorgelaten door portiers die anderen wél fouilleren. Binnenkort komt de man voor de rechter die volgens justitie in opdracht van een bekende Amsterdamse onderwereldfiguur de crimineel Souhail Laachir doodschoot in het vipgedeelte van dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum in mei 2013.

De gewone gasten waren toen gecontroleerd, maar de criminelen en hun entourage niet - waardoor vermeend schutter Surailie I. zijn vuurwapen probleemloos kon meenemen.

De politie doet onderzoek bij club The Sand. Beeld anp
De politie doet onderzoek bij club The Sand.Beeld anp

Zo was ook de schutter onaangeraakt gebleven die in september 2014 crimineel Kelvin Tettey doodschoot op het vipdek van club The Sand op de Mekongweg. Hij was aan het slot van het goed bezochte feest Afrodance zonder probleem met een vuurwapen naar binnen gelopen en had zijn ruzie beslecht te midden van 1700 gasten. The Sand werd dichtgetimmerd.

Vuurwapens
Eerder had overigens een beruchte crimineel in de feestzaal geïnvesteerd en was een gewezen uitbater in januari 2014 geliquideerd in West.
Personeel van The Sand was na een hiphopavond al eens van de nachtopbrengst beroofd in het kantoor, door drie mannen met vuurwapens die wel erg goed de weg wisten.

Inmiddels is de feestlocatie heropend als The Box, waar ruim drieduizend bezoekers terecht kunnen. Ook The Box biedt weer viptafels 'met mooi uitzicht, kortere wachtrijen, fingerfood, champagne, een goodiebag' en soms 'gratis massages', meldt de website.

Stroomstootwapen
Club Abe in de Amstelstraat is vorige week door burgemeester Eberhard van der Laan gesloten nadat een onbekende na afloop van het feest Welcome to my house op de vroege dinsdagochtend van 19 februari vier keer op de deur had geschoten. Twee portiers waren met geluk ongedeerd gebleven.

Het was niet het eerste incident in de club, die door 'bekenden van de politie' werd gefrequenteerd, stelde de rechter vast in het vonnis waarmee hij de sluiting accordeerde.

Op 22 januari deed een portier van de club nog aangifte van mishandeling en bedreiging door een gast die (toevallig?) had gezegd 'drie- of viermaal te zullen schieten'. Op 29 december was buiten een man met een stroomstootwapen aangetroffen die van binnen zei te komen.

Op 16 oktober had een portier aangifte gedaan omdat een bekende crimineel had gedreigd hem dood te schieten. Die crimineel bleek na zijn aanhouding een mes in zijn schoen te hebben. Veel problemen in de club ontstonden op maandagnachten, wanneer naar verhouding veel criminelen uitgaan.

Aantrekkingskracht
In het sluitingsbevel voor Abe merkt de burgemeester op dat in de club 'viptafels aanwezig waren' waarvan 'ambtshalve bekend is dat die aantrekkelijk kunnen zijn voor criminelen'.

In mei en juli 2015 hadden rond de viptafels een zware mishandeling en een ruzie tussen een stel plaatsgevonden, en eerder vele 'incidenten en opstootjes waarbij niet zelden bekenden van de politie betrokken waren'. In december 2014 waren de uitbaters van Club Abe in een gesprek met de gemeente al gewaarschuwd over onder meer 'de risico's die kleven aan een bepaald deel van de klandizie en de aantrekkingskracht van feesten met viptafels op criminelen'.

Voorgoed sluiten
Ook Dido Events in de Jan van Galenstraat in West ('gespecialiseerd in het creëren van onvergetelijke nightlife-ervaringen', voor 950 gasten) is meermaals door de gemeente gewaarschuwd.

Behalve de toegestane besloten feesten geeft de club volgens de recherche commerciële feesten - waarvoor geen vergunning is.
Sommige organisatoren hebben volgens de politie banden met criminelen. Eén portier die zich door Dido liet inhuren en die er zelf een groots verjaardagsfeest gaf, kreeg onlangs zeven jaar cel voor het voorbereiden van een liquidatie bij het onder criminelen geliefde waterpijpcafé Fayrouz in Zuid: de shishalounge waar deze week het afgesneden hoofd van de geliquideerde Nabil Amzieb was achtergelaten.

Toen Dido Events hierover was geïnformeerd, heeft het de samenwerking met het portiersbedrijf opgezegd. De gemeente draait Dido sinds de zomer van 2015 de duimschroeven aan en dreigt de zaak voorgoed te sluiten als het weer publiek toegankelijke commerciële feesten geeft.

Strenger optreden
Eerder kraaide geen haan naar de misstappen. De wijkagent dacht dat het wel goed zat met het papierwerk; de gemeente was nooit scherp.
Club DNA in Oost is populair onder criminelen uit de Bijlmer, stelt de recherche. Die trof er, verbaasd, ook een overheidsdienaar die in zijn vrije tijd in kogelwerend vest als portier optrad.

De recherche pleit voor een strenger optreden tegen de onder beroepscriminelen populaire clubs, omdat de onderwereld er met name in de vipgedeelten schaamteloos zit te pronken.

Over viptafels is nu niet standaard iets terug te vinden in de vergunningsvoorwaarden voor clubs en feestlocaties. De recherche pleit niet voor een algemeen verbod op viptafels, maar wél voor een verbod op viptafels bij bepaalde feesten in bepaalde gelegenheden.

Verbannen
Ze verwijst naar het vechtgala dat onlangs met succes en in gemoedelijke sfeer zonder viptafels is gehouden in de RAI, nadat dergelijke gala's voor jaren uit de stad verbannen waren omdat criminelen er vooral aan de viptafels netwerkten en het gewone publiek de ogen uitstaken.
De recherche roept de eigenaren van clubs, feestlocaties en organisatiebureaus ook op nog meer te werken aan hun 'zelfreinigend vermogen' - al doen sommige clubs dat al.

"Ondernemers hebben in het verleden wel aangevoerd dat zij niet aan iemands gezicht kunnen zien dat hij een crimineel is," zegt een rechercheur, "maar bij die zogenaamde vips die duizenden euro's cash afrekenen voor hun tafel en drank, moeten toch bellen gaan rinkelen. Vip is overigens een misleidende term. Letterlijk staat het natuurlijk voor very important person, maar gasten die voldoen aan díe definitie hebben wij zelden in die clubs gezien."

Manager Virgill Ford van Club DNA laat weten dat hij zich 'niet kan vinden in de suggestie dat louter criminelen gebruikmaken van de door ons geboden diensten en service'. De opmerkingen over zijn club vindt hij 'tendentieus en misplaatst'. "In de zes jaar dat feesten voor gasten van Afrikaanse afkomst worden georganiseerd door externe promotors, zijn wij slechts enkele keren bezocht door de politie tijdens openingstijden. Hoe de recherche heeft vastgesteld dat die feesten in onze club populair zijn onder criminelen uit de Bijlmer, is een raadsel."

"Wij zijn geen hangout-spot voor criminelen. Er zal best eens een crimineel tussen onze klanten zitten, maar als wij weten dat iemand zich met criminaliteit bezighoudt, zal onze security diegene proberen te weigeren."

Nooit last
Een viptafel kost bij DNA driehonderd euro. Ford: "Mensen die jarig zijn, kopen zo'n tafel, met vrienden en vriendinnen. Ze krijgen een fles champagne. We werken met muntjes. Iedere bezoeker moet door de detectiepoort en wordt gefouilleerd. Ons veiligheidsplan is in samenspraak met de politie tot stand gekomen. Veiligheid is bij ons de eerste prioriteit."

Operationeel directeur Fulco Jellema van Club Air vindt het 'verontrustend' en onterecht dat zijn club wordt genoemd als aanbieder van viptafels die veel criminelen trekken. "Wij zijn een dansclub met internationale allure, hebben in zes jaar nooit last gehad met criminelen aan onze tafels en nemen ons deurbeleid en de veiligheid zéér serieus. Wij horen niet in dat rijtje, hebben goed contact met de politie en hebben niets te maken met helikopters, kamelen of schietpartijen. We krijgen voetballers en BN'ers binnen, maar van de andere klanten weten we natuurlijk niet wat die doen."

Tableservice
Hij spreekt overigens liever van 'tableservice' dan van viptafels. "We nemen elke klant even serieus maar bieden de tafels als service aan de doelgroep die niet hutjemutje op elkaar wil staan - in vijf procent van ons oppervlak. De politie heeft ons nooit op problemen met vips aangesproken. Tableservice is internationaal heel gebruikelijk en komt in Nederland steeds meer op. Wij zien het echt als extra service."

Viptafels kunnen contant, met een pinpas of creditcard worden betaald, de prijzen variëren. Aandeelhouder Nora van der Woude wijst er op dat in The Box 'uiteenlopende evenementen' zijn waarbij meestal geen tafels aanwezig zijn. Daarom vindt ze het onterecht The Box wordt genoemd. "Clubs die altíjd tafels bieden, zijn er véél meer dan genoemd in het artikel!"

Als een zaalhuurder 'tableservice' wil, verloopt de verkoop altijd via The Box. "Wij houden zo de screening en afhandeling in eigen hand. De betaling moet in elk geval deels giraal of via een creditcard en met het tonen van een identiteitskaart. Tafelgasten moeten verplicht voor minimaal een kwart uit vrouwen bestaan."

De prijzen voor viptafels beginnen bij The Box bij 350 euro en lopen op afhankelijk van het evenement.

Skyboxen
Het verbaast Van der Woude 'enorm' dat de recherche 'via horecaondernemers probeert de extreme criminaliteit aan te pakken'. "Willen ze óns afrekenen op een maatschappelijk probleem? Shoppen deze criminelen niet schaamteloos in de PC, eten zij niet en masse in de betere restaurants van de stad of verblijven zij niet in de skyboxen van voetbalstadions? Een horecaondernemer heeft nagenoeg geen screeningsmogelijkheden. Op welke basis weiger je een vermoedelijke crimineel?"

Van der Woude zou met gemeente, politie en collega's 'in gesprek willen over een eenduidig beleid over viptafels, zodat een beleid van gelijke monniken, gelijke kappen geldt'. "Het moet niet zo zijn dat de Arena wel viptafels mag hebben, maar een club niet."

Het management van Dido Events was niet in staat te reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden