Plus

In A Haunting History blijkt dat Zuid-Soedan de beerput liever dicht houdt

De documentaire over de ambitieuze Anuol, die na een studie rechten in Engeland terugkeert naar zijn geboorteland Soedan, gaat over het sneuvelen van grote idealen. Weinig verassend, maar de hoofdpersoon inspireert.

null Beeld -
Beeld -

Trots als een pauw laat Anuol Deng de foto's van zijn afstuderen als advocaat in Engeland zien aan zijn Zuid-Soedanese familieleden. Maar zij moeten vooral lachen om het 'apenpakkie' dat hij aanheeft. Het is nog maar het meest onschuldige voorbeeld van het onbegrip waar Anuol op stuit als hij na vijftien jaar in het buitenland terugkeert naar zijn geboortegrond.

Bijdrage
Als kind vluchtte Anuol voor de burgeroorlog die zijn land vanaf 1991 teisterde. Via Kenia kwam hij in Engeland terecht, waar hij zich uiteindelijk opwerkte tot advocaat. "Dat begon vanuit mijn slachtofferschap," legt hij uit in een sober gefilmd interview, dat de leidraad vormt van de documentaire A Haunting History van tweelingzussen Femke en Ilse van Velzen. "Ik zocht naar gerechtigheid."

Als zijn thuisland in 2011 onafhankelijk wordt, keert hij terug, in de hoop een bijdrage te kunnen leveren aan de zich ontwikkelende rechtsstaat: de 'rule of law' moet een ankerpunt vormen voor de zich vormende maatschappij, vindt hij. Maar het valt vies tegen: zijn grootse idealen stuiten op de bittere realiteit.

A Haunting History

Regie Femke & Ilse van Velzen
Te zien in Cinema De Balie

Gerechtigheid
Het fragiele staatsapparaat zit niet te wachten op de gerechtigheid die Anuol nastreeft: het land moet voorwaarts, dus de beerput van het verleden kan maar beter dicht blijven. Een monument voor de slachtoffers? Dat zou alleen maar nieuw geweld oproepen. Ook de bevolking zelf lijkt liever niet terug te blikken: met zijn familie en vrienden heeft Anuol verhitte discussies over zijn missie. En dat is allemaal nog voordat er in 2013 opnieuw een burgeroorlog uitbreekt.

Femke en Ilse van Velzen brengen Anuols strijd van dichtbij in beeld, en bekijken de wereld door zijn ogen. Dat is een sterke keuze: hoewel de documentaire in zijn vorm weinig verrassends brengt, is Anuol een bevlogen en inspirerend hoofdpersoon. Zelfs wanneer tussen de regels door blijkt dat zijn idealen van 'gerechtigheid, gelijkheid en eerlijkheid' voor hem misschien ook niet altijd voorop staan: "Dit bloedbad is persoonlijk voor me: het heeft me mijn jeugd afgepakt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden