Column

In 32 minuten en 25 seconden ontsnapt uit de Escaperoom

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen Wollaars
Jeroen Wollaars Beeld Floris Lok
Jeroen WollaarsBeeld Floris Lok

Ik heb me laatst vrijwillig laten opsluiten in een kamer op een industrieterrein in Bunschoten. Want wie denkt dat we hier in Amsterdam altijd voorlopen met de nieuwste trends, heeft het mis. Na Tokio, Londen en Boedapest moet je voorlopig nog diep in de provincie zijn om de laatste ietwat-nerdy trend uit te proberen. De Escaperoom.

Met zes vrienden ga je een ruimte in die automatisch wordt afgesloten. Denk schuifwand, dramatische muziek, rookmachines. En een opdracht: kom er binnen een uur uit. Het is een soort cross-over tussen een spookhuis en 'Wie is de Mol' - maar dan zonder Art Rooijakkers.

Nou doen ze in Bunschoten alsof de ruimte waar je vastzit het laboratorium van de een of andere psychopaat is. Ik zal er niet te veel van verklappen, maar net als bij elk spelletje helpt het om er een beetje in mee te gaan. Je fantasie doet de rest. En zo zit je dus opgesloten in een mede door jezelf gecreëerde werkelijkheid.

Een beetje zoals ons kabinet eigenlijk. Want hoewel er geen bewijs is dat het aanleggen van gigantische databestanden terroristische aanslagen voorkomt, blijven ze er in Den Haag in geloven. Sterker nog: nu moeten ook onze kentekens worden opgeslagen in een database, want de politie zal eens niet weten waar je een maand geleden reed. En zelfs als de hoogste Europese rechter zegt dat de bewaarplicht van telecomgegevens te ver gaat, wordt dat vriendelijk voor kennisgeving aangenomen en zegt men dat er een maandje of twee over moet worden nagedacht.

Waar is hier de nooduitgang? Snowden toonde aan hoe veels te ver geheime diensten gaan. De NSA liegt dat het gedrukt staat. Het Europees Hof trekt aan de noodrem. Maar zelfs als de sleutel op een presenteerblaadje wordt aangeboden, lijkt het alsof ze bij het ministerie van Veiligheid en Justitie niet weten wat ze ermee moeten doen.

Uit betrouwbare bron weet ik dat er binnenkort ook in onze stad Escaperooms worden geopend. Zeker twee. Misschien moet de ambtelijke top daar toch ook eens heen. Gewoon om te ervaren hoe het is om uit die fantasiekamer te ontsnappen. Wij deden het in Bunschoten in 32 minuten en 25 seconden. Dat is bijna net zo snel als Teeven het downloadverbod dat ook uit Europa kwam, omarmde... Willen is kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden