'In 2030 heeft Amsterdam twee keer zo veel toeristen als nu'

Toerisme-deskundige Stephen Hodes voorspelt dat Amsterdam in 2030 overspoeld wordt door twee keer zoveel toeristen als nu. Deze uitspraak deed hij vorige week in een aflevering van EenVandaag. Dit zorgt voor nog meer drukte en disbalans in de stad.

Braziliaanse toeristen op het museumplein Beeld anp
Braziliaanse toeristen op het museumpleinBeeld anp

Hodes baseert zijn uitspraak op een wereldwijd geziene trend waarbij het aantal toeristen elk jaar exponentieel toeneemt. Hij denkt dat Amsterdam kapot gaat door toeristen en trekt de vergelijking met Venetië.

De Italiaanse stad heeft nog maar de helft van zijn bewoners over omdat mensen zijn weggevlucht. Bewoners van de Amsterdamse binnenstad klagen nu al veel over overlast door dronken toeristen, rumoerige bierfietsen en straatmuzikanten.

Veiliger en rustiger
Eerder werd al een plan doorgevoerd om de horeca aangelegenheden op het drukke Rembrandtplein en Leidseplein te veruimen. Dit plan in is in het leven geroepen om de overlast in het centrum van Amsterdam zo veel mogelijk te beperken.

Horecahouders worden gevraagd mee te werken aan een veiliger en rustiger centrum. De ondernemers gaan de verantwoordelijkheid dragen voor wat er zich binnen in hun tent afspeelt maar zijn ook verantwoordelijkheid voor een rustige stoep en voordeur. In ruil voor een goed optreden mogen zij langer openblijven. Op de grote uitgaanspleinen zullen zogenaamde 'hosts' worden ingezet. Zij moeten zorgen voor een ontspannen sfeer, bezoeker welkom heten en informeren. Mocht er ergens iets escaleren dan kunnen de hosts ingrijpen.

Te druk, te vol
Amsterdam kampt al langer met enorme drukte in de binnenstad. De populaire winkelstraat de Kalverstraat is te vol. De straat krijgt elk jaar meer bezoekers en is vorig jaar tussen kerst en oud en nieuw zelfs een keer afgesloten geweest omdat er zoveel mensen op straat waren dat klanten de winkels niet meer konden verlaten.

Ook de musea in de hoofdstad worden elk jaar weer door een recordaantal mensen bezocht. Het aantal bezoekers in in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Zeker tijdens de feestdagen wordt weer enorme drukte verwacht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden