Imperium van Jan Bik ontmanteld

Hoe gaat het met seksondernemer Jan Bik? Slecht: de fiscus heeft hem aangeslagen voor 15 miljoen euro, en zijn Zwitserse witwasser praat met justitie.

Bart Middelburg
Het seksimperium van Jan Bik is in rap tempo ingestort. Beeld Dingena Mol
Het seksimperium van Jan Bik is in rap tempo ingestort.Beeld Dingena Mol

Het elf clubs tellende seksimperium van Jan Bik, ondergebracht in het failliet verklaarde Givolo bv, wordt helemaal opgeknipt: de Amsterdamse curator in het faillissement, Ernst-Paul Pandelitschka, heeft vrijwel alle clubs verkocht aan nieuwe exploitanten.

'Alles is verkocht, maar in de meeste gevallen is dat wel onder een ontbindende voorwaarde gebeurd: dat de nieuwe eigenaren van de gemeenten waarin hun clubs gevestigd zijn een exploitatievergunning krijgen,' aldus Pandelitschka. De curator had aanvankelijk een hard hoofd in verkoop en doorstart van het imperium; de clubs zijn niet in één pakket aan één koper verkocht, maar aan individuele exploitanten.

De opbrengst van de clubs zal overigens lang niet toereikend zijn om de belangrijkste schuldeiser in het faillissement, de Belastingdienst, te betalen. Pandelitschka verwacht dat de seksclubs (goodwill en inventaris) gezamenlijk enige tonnen opbrengen.

Navorderingen
De fiscus heeft Givolo, waarvan Bik prioriteitsaandeelhouder is, vorig jaar aanzienlijke navorderingen opgelegd. Nu pas blijkt hoe hoog die zijn: de Belastingdienst wil bijna vijftien miljoen euro van Givolo, schrijft Pandelitschka in zijn laatste faillissementsverslag. Aanslagen voor dertien miljoen zijn al opgelegd, binnenkort volgen vorderingen voor nog eens een kleine twee miljoen.

Het seksimperium van de nu 75-jarige Jan Bik en zijn zoon Andries, opgebouwd sinds de jaren zeventig, is in rap tempo ingestort. Begin vorig jaar vielen justitie en Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) binnen bij het imperium, omdat Bik c.s. ervan worden verdacht de winst van Givolo jarenlang te hebben afgeroomd.

Dat zwarte geld werd volgens justitie, schrijft Pandelitschka, 'in plastic tassen' naar Zwitserland vervoerd en op bankrekeningen gestort van kleine maatschappijtjes. Die kochten met dat geld vervolgens vastgoed in Nederland - panden waarin de seksclubs van Bik gevestigd waren. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland verdenkt vader en zoon Bik onder andere van belastingontduiking, witwasserij en deelname aan een criminele organisatie. In december werd Biks imperium ook nog eens failliet verklaard.

Schaduwadministratie
In zijn laatste faillissementsverslag schrijft curator Pandelitschka dat bij Givolo bv de kasstroom voor meer dan de helft werd afgeroomd. Zo zou justitie deels de dubbele boekhouding van de Biks hebben achterhaald. Uit de 'gevoerde administratie en de processen-verbaal' die bij de curator zijn aangeleverd, blijkt dat Givolo bij de fiscus over 2012 een omzet heeft aangegeven van 1,7 miljoen euro. Blijkens 'verklaringen en aantekeningen in een schaduwadministratie' bedroeg die omzet in werkelijkheid echter 3,7 miljoen. Twee van Biks voormalige clubs worden definitief gesloten: die in Apeldoorn, en die in het Groningse Klein Ulsda. 'Niet omdat die niet exploitabel zijn, maar die twee gemeenten willen ervan af,' aldus Pandelitschka.

Voor de oudste club van Bik, in de Buiten Wieringerstraat in Amsterdam, zag het er aanvankelijk ook somber uit. De gemeente maakte eind vorig jaar bekend dat de exploitatievergunning van de club vanwege Biks witwasserij zou worden ingetrokken. Pandelitschka was daar woedend over, omdat het de mogelijkheden van verkoop schaadde. Toch werd in maart een kandidaat-koper gevonden die er een doorstart wil maken onder de naam Club Luxury.

Momenteel zijn de vestigingen in Rotterdam en Veendam weer open. Naar verwachting volgen op korte termijn die in Amsterdam, Utrecht, Gouda, Haarlem, Vlodrop, Westbeemster en Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden