Impasse bezuinigingen VS duurt voort

De onderhandelingen over de begroting in de Verenigde Staten tussen Democraten en Republikeinen zitten muurvast. De ingrijpende automatische bezuinigingen die daardoor zijn ingegaan, krijgen de komende tijd gevolgen voor miljoenen Amerikanen.

Barack Obama. Beeld ap
Barack Obama.Beeld ap

President Barack Obama tekende vrijdag de papieren voor de miljardenbezuinigingen. Er wordt stapsgewijs, lukraak over de volle breedte van de Amerikaanse overheidsbegroting bezuinigd; dit jaar met 85 miljard dollar (65 miljard euro). Het heeft gevolgen voor Defensie, maar ook in onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg gaan de komende maanden klappen vallen.

De automatische bezuinigingen heten 'sequestration' in de VS. Ze waren bedoeld als stok achter de deur om het Amerikaanse Congres te dwingen de overheidsuitgaven en de gigantische staatsschuld aan te pakken. Door lukraak te bezuinigen zouden de politici wel gedwongen zijn om met betere plannen te komen, was de gedachte.

De regering van de Democraat Obama en de Republikeinen hebben zich echter zo halsstarrig opgesteld dat een compromis uitbleef. De Republikeinen willen alleen hard bezuinigingen op de overheidsuitgaven, terwijl Obama ook belastingen wil verhogen.

'Deze bezuinigingen zijn niet slim,' zei Obama over de sequestration. 'Het is gewoon dom. Dit gaan mensen voelen. Dit gaat de economie voelen', zegt Obama. Maar hij benadrukte ook dat dit ook 'niet het einde van de wereld' betekent. 'Wij zullen dit wel overleven'.

De president zei te hopen dat alsnog een akkoord wordt bereikt. 'Het Congres kan dit elk moment tegenhouden, zodra beide partijen het eens worden over een compromis.' Of dat ook gebeurt is de vraag. 'Ik geloof niet dat iemand precies weet hoe dit opgelost moet worden', zei de Republikeinse leider John Boehner zondag nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden