'Immigratieplan Obama niet uitvoerbaar'

Het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om een specifieke groep illegalen te beschermen tegen uitzetting lijkt onhaalbaar. Dat zeggen juristen die gespecialiseerd zijn immigratievraagstukken. Daardoor zouden veel minder mensen uiteindelijk onder de regeling vallen dan de eerder gedachte 5 miljoen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De illegalen die voor bescherming in aanmerking komen, moeten zich eerst registreren, maar krijgen dan te maken met hoge aanvraagkosten, lange wachtlijsten en een enorme papierwinkel.

Het verleden leert dat weinig illegalen de moeite namen zich te registreren. De juristen verwachten dat Obama's immigratieplan dit alleen maar erger maakt. Er is te weinig personeel om aanvragen te behandelen van de ruim 4 miljoen illegalen die voor bescherming in aanmerking komen.

Het kan zelfs meer dan een jaar duren voordat een aanvraag volledig verwerkt is. Ook de juristen komen handen tekort om de illegalen te helpen met de aanvraagprocedure.

Woede om plan
Donderdag presenteerde Obama het plan om illegalen die meer dan 5 jaar in de VS wonen en 'legale' kinderen hebben te beschermen tegen uitzetting. Daarvoor is registratie verplicht.

Obama haalde zich met zijn plan de woede van Republikeins Amerika op de hals, omdat hij niet met het parlement had overlegd. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, John Boehner (Republikein), haalde dan ook stevig uit naar Obama. 'Met deze actie pleegt de president opzettelijk sabotage bij de gezamenlijke hervormingen die hij zo graag wil.'

Obama reageerde vrijdag dat hij geen andere keus had, omdat voorzitter Boehner waarschijnlijk niet eens een stemming voor het plan zou houden in het Huis van Afgevaardigden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden