IMF ziet grote risico's voor wereldeconomie

De aanhoudende Europese schuldencrisis en de dreigende financiële problemen in de Verenigde Staten maken de kans op een aanzienlijke vertraging van de wereldeconomie alarmerend groot. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de nieuwe World Economic Outlook die dinsdagochtend (plaatselijke tijd) in Tokio is gepresenteerd.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker en IMF-directeur Christine Lagarde Beeld afp
De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker en IMF-directeur Christine LagardeBeeld afp

De internationale economie staat er volgens het IMF momenteel slechter voor dan een paar maanden geleden. Dat geldt vooral voor de zuidelijke eurolanden, waar enorme bezuinigingsoperaties zorgen voor onverwacht diepe recessies. De malaise blijft echter niet beperkt tot de periferie van de eurozone. Ook in sterkere eurolanden en in de Verenigde Staten valt de groei tegen. Dat zet weer druk op de ontwikkeling van de opkomende landen, die met hun sterke groei de afgelopen jaren de motor waren van de wereldeconomie.

Europese en Amerikaanse politici moeten er nu voor zorgen dat de terugval niet omslaat in een nieuwe internationale recessie, waarschuwt het IMF. In Europa betekent dit volgens het fonds dat er snel beslissingen moeten worden genomen over de opzet van de beloofde bankenunie en over verdere economische integratie. In de VS moeten politici voorkomen dat rigoureuze maatregelen om de staatsschuld terug te dringen volgend jaar een zware rem zetten op de economische groei.

Zelfs als die stappen in Europa en de VS worden genomen, blijven de vooruitzichten voor de economische groei somber, stelt het IMF. Blijven doortastende maatregelen uit, dan wordt de werkelijkheid echter nog aanzienlijk slechter.

Het IMF gaat er voorlopig van uit dat de internationale economie volgend jaar met 3,6 procent groeit, na een vooruitgang met 3,3 procent dit jaar. Dat zijn de zwakste cijfers sinds de de diepe recessie van 2009. Voor de eurozone wordt gemiddeld gerekend op een plusje van 0,2 procent in 2013 na een krimp met 0,4 procent dit jaar.

Voor Nederland voorziet het fonds in 2012 een krimp van 0,5 procent, gevolgd door een groei met 0,4 procent volgend jaar. De werkloosheid loopt daarbij naar verwachting op, maar zou met 5,7 procent in 2013 tot de laagste in de eurozone blijven horen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden